Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

O celiakii

Co je celiakie
Chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek (gluten), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně, je částečně geneticky determinována. V současnosti je tato choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky.

Diagnostika celiakie
Diagnóza se provádí v prvním kroku zjištěním množství protilátek tkáňové transglutaminázy v krvi, rozhodující roli má však rozbor bioptického vzorku z lačníku (části tenkého střeva). „Zlatým standardem“ v praxi bývá rozbor bioptického odběru z části tenkého střeva, která je blíže ústům, dvanáctníku. Odhaduje se, že v Česku není diagnostikováno asi 85-90 % osob trpících celiakií.

Příznaky celiakie
Ztráta hmotnosti, vleklé průjmy, dávení, poruchy trávení, nechutenství, únava, rozmrzelost, poruchy růstu u dětí, anémie, záněty kloubů, defekty zubní skloviny.

Rizika z prodlení
Neléčená celiakie zvyšuje nebezpečí onemocnění tzv. non-Hodgkinským lymfomem (agresivní rakovinou lymfatických žláz), také rakovinou střeva. U 5 - 10 % pacientů se zároveň vyskytuje cukrovka, onemocnění štítné žlázy, dermatitida.


Celiakie a bezlepková dieta

Často kladné otázky - diagnostika

Často kladené otázky

Mechanismy imunopatogeneze celiakie

Význam vyhledávání a diagnostiky pacientů s celiakií

Celiakie nebo alergie na lepek?

Celiakie u dětí

Laboratorní diagnostika celiakie