Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

Kynuté knedlíky s ovocem

Mnozí z nás si nedovedou léto představit, aniž by si aspoň párkrát nepochutnali na borůvkových, jahodových či meruňkových knedlících kynutých a vařených v páře. Někde se jim také dokonce říká – buchty v páře.

Suroviny:

400 g bezlepkové mouky
8 g cukru
20 g droždí
1 ks vejce
2,5 g soli
Ovoce

Postup:

Droždí rozmícháme v malém množství vlažného mléka se lžičkou cukru a trochou mouky. Necháme vzejít kvásek. Suché suroviny promícháme, přidáme ostatní včetně kvásku a vyhněteme těsto. Hněteme cca 8 minut. Jakmile mouky ve směsi pomalu nabobtnají, konzistenci upravujeme přidáním mléka nebo mouky. Několik minut necháme těsto odpočinout a zpracováváme.

Těsto rozdělíme na malé rovnoměrné kousky a roztlačíme na placičku. Těsto zpracováváme pomaštěnými dlaněmi. Do těsta zabalíme ovoce (např. meruňky, borůvky) nebo lžíci zavařeniny či povidel a dobře uzavřeme. Kuličku položíme švem dolů na plochu zaprášenou moukou a necháme pod utěrkou kynout. Čas závisí na teplotě prostředí. Po nakynutí klademe na pomaštěný pařák a vaříme v páře pod pokličkou cca 6 min. Uvařené knedlíky posypeme hrudkami tvarohu, skořicí, cukrem a rozehřátým máslem.