Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

Sváteční křehký koláč

Suroviny:

300 g bezlepkové mouky (asi 40 g můžeme nahradit kukuřičnou hl. moukou)
100 g tuku (Hera, máslo)
100 g cukru (vč. 15 g vanilkového cukru)
100 g mletých ořechů
cca 1dcl mléka
1 vaj. žloutek
8 g kypřícího prášku
citrónová kůra
loupaná jablka nebo hrušky

Postup:

Suché suroviny promícháme, přidáme rozměklý tuk, mléko a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet cca 1 hodinu (v chladnu). Těsto si rozdělíme přibližně na 3 části. 2/3 lehce rozválíme válečkem, a poté roztlačíme na dno koláčové vymazané a vysypané formy. Ovoce nakrájíme na plátky a zakapeme citrónovou šťávou (pro chuť i barvu). Poklademe hustě povrch těsta, můžeme poházet hrozinkami (i namočenými v alkoholu).

Ze zbylé třetiny těsta vytvoříme mřížku. Před vložením do trouby můžeme těsto potřít rozšlehaným vejcem, ale není to nezbytně nutné. Lesku můžeme dosáhnout také tak, že hotový horký koláč potřeme roztokem 1 čajové lžičky meruňkové zavařeniny s vodou. Takto můžeme potřít lehce celý povrch včetně jablek. Pečeme v troubě asi na 170 °C 20–25 min. Hlídáme míru zbarvení, a pokud je to nutné, povrch kryjeme alobalem.