Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

Lívance

Lívance

Suroviny:

100 g bezlepkové mouky
250 ml mléka
15–20 g cukr (může být vanilkový cukr)
10 g droždí
1 vejce
špetka soli
(citrónová kůra)

Postup:

Droždí rozmícháme v troše vlažného mléka se lžičkou cukru a trochou bezlepkové mouky. Necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek vlažného mléka, vejce a postupně přidáváme mouku a sůl. Těsto zaděláváme v míse kvedlačkou. Necháme ho na teplém místě přikryté kynout, až je ho skoro dvakrát tolik. Lívanečník nebo plotýnku vymastíme a pečeme lívance.

Dohotovení:

skořice, cukr, tvaroh, zavařenina, ovoce, povidla, zakysaná smetana či jogurt.
Delikatesou je polít lívance javorovým sirupem.


Postup:
Těsto vyšleháme v míse metlou, aby bylo homogenní, necháme odležet (asi 30 min, ale můžeme i mnohem déle, pak je třeba těsto udržovat v chladnu). Doladíme konzistenci přidáním mléka nebo mouky. Také můžeme přidat do těsta trochu oleje. Smažíme na rozpálené rovné pánvi. Pokud chceme palačinky použít na slaný pokrm, vynecháme vanilku.