Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

Domácí piškoty

Mít doma malou zásobu piškotů, to se vždycky hodí. Dobře nám poslouží jako příloha k jogurtu a ovoci, ale také jako součást dnes velmi oblíbených dezertů italského typu (tiramisu, z ovoce a smetany apod.). Možná právě během svátků budete chtít rodinu potěšit něčím podobným. A pro svého celiaka uděláte bezlepkovou verzi. Potřebujete podklad pod vosí hnízda? Nebo máte chuť na rumové kuličky a zbylo Vám málo "drobečků"?

Co budeme potřebovat:
2 vejce
75 g bezlepkové mouky
25 g bramborového škrobu
75 g cukru moučka (vč. vanilkového)
2-3 PL vlažné vody
1/3 prášku do pečiva (asi 4 g)
(můžeme ochutit i citr. kůrou)

Nejprve oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky, cukr a vodu vyšleháme do pěny. Bezlepkovou mouku, bramborový škrob a kypřící prášek důkladně promícháme a vmícháme do ušlehaných žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do těsta. Piškoty můžeme tvořit malou moka lžičkou na pečící papír nebo těsto můžeme naplnit do trezírovacího sáčku s velkou špičkou. Takto můžeme klidně tvořit i podlouhlejší tvary (když se nám to hodí). Jde to jak po másle a za pár minut máme dva plechy piškotů. Pečeme při 170°C asi 10-13 min.
Pokud nám jde pouze o to vytvořit si "materiál " např. pro punčové kuličky, těsto normálně vylijeme na pečný papír a upečeme v tenčí vrstvě nebo ho odpečeme ve vysypané formě. Dobu pečení přizpůsobíme. Upečené "korpusy " necháme pár dní stárnout a rozemeleme. S drobečky můžeme pracovat jako s "lepkovými" a použít svou oblíbenou recepturu.