Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

České buchty

Čím jiným naplnit Honzíkovi raneček na vandr, než dobrými buchtami. Tentokrát z bezlepkového těsta.

Suroviny:

350 g bezlepkové mouky
cca 200 ml mléka (nebo vody)
65–70 g cukru včetně vanilkového cukru
45 g tuku (máslo, Hera)
15 g droždí
2,5 g soli
1 vejce
citrónová kůra

Náplň:

tvaroh, mák, povidla, ovocná zavařenina

Postup:

Těsto připravíme buď z kvásku, nebo suroviny smícháme. Vyhněteme vláčné těsto. Hněteme cca 8 minut a teprve poté, co mouky ve směsi pomalu nabobtnají, konzistenci upravujeme přidáním tekutiny nebo bezlepkové mouky.
Několik minut necháme odpočinout a hned zpracováváme. Těsto rozdělíme na malé kousky, roztlačíme na placičku, naplníme nádivkou a dobře uzavřeme. Kuličku položíme na pomazaný pekáček „švem“ dolů. Jednotlivé buchty musí mít kolem sebe v pekáčku trochu místa, aby měly kam kynout. Povrch buchet i mezery potřeme olejem, aby se buchty od sebe po upečení dobře odtrhly. Po nakynutí pečeme v troubě při 170–180 °C.