Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

Linecké sušenky

Tradiční cukroví českého vánočního stolu v bezlepkové verzi.

Suroviny:

170 g bezlepkové mouky
40 g kukuřičná mouka hladká
100 g tuk (Hera, máslo)
80 g cukr moučka + vanilkový cukr
1 žloutek
citrónová kůra

Postup:

Suché suroviny promícháme, přidáme změklý tuk a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet cca 1 hodinu (můžeme i přes noc) v chladnu. Z těsta vyvalujeme plát 0,3–0,5 cm a vykrajujeme vykrajovátkem tvary. Ty pokládáme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme dozlatova při teplotě asi 170 °C. Vřelé jsou křehké, necháme chviličku vychladnout a teprve pak sundáváme z plechu. Podle své fantazie můžeme slepovat, polévat, namáčet či sypat. Z těsta je možné připravit také košíčky. Kuličky těsta vtlačíme do vymaštěných košíčkových formiček. Po upečení nevyklepáváme úplně horké.