Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

Ovocný kynutý koláč na plech

Hlavně v měsících dozrávání meruněk, slív, blum či švestek si můžeme dopřát šťavnatý koláč z čerstvého ovoce se spoustou drobenky.

Suroviny:

300 g bezlepkové mouky
200 ml mléko (nebo voda)
60 g cukru krupice (včetně vanilkového cukru)
45 g tuku Hera nebo oleje
14 g čerstvého droždí
2 g sůl
1 ks vejce
citrónová kůra
čerstvé nebo kompotované ovoce

Suroviny na drobenku:

90 g bezlepkové mouky
20 g kukuřičné hladké mouky
50 g Hera (máslo)
50 g cukru (včetně vanilkového cukru)
(můžeme přidat skořici, mleté ořechy,..)

Postup:

Připravíme kvásek. Suché suroviny promícháme, přidáme vlažné mléko nebo vodu, rozpuštěný tuk, rozšlehaná vejce a kvásek. Vyhněteme tak, aby bylo těsto spíše volnější. Z takového těsta bude koláč po upečení vláčný a chutný. Hněteme asi 8 minut a poté, co mouky ve směsi pomalu nabobtnají, konzistenci upravujeme přidáním trochy mléka nebo mouky. Po několika minutách odležení roztlačíme pomaštěnými dlaněmi na vymazaný (a doporučujeme i vysypaný) plech. Těsto poklademe ovocem (např. půlené švestky) a bohatě posypeme drobenkou. Podle teploty prostředí necháme kynout 35–45 min (i déle). Pečeme při 180 °C cca 25 min. (zbytečně nepřesušovat, těsto se peče rychle).

Tip pro Vás:

Pro ozvláštnění můžeme ovoce kombinovat také s tvarohovou nebo makovou náplní. Drobenku pak můžeme pozměnit přidáním trochy skořice nebo mletých ořechů.