Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

Plněné moravské koláče

Koláčky můžeme plnit podle své chuti různými nádivkami: makovou, tvarohovou, povidlovou nebo ořechovou. Ty by měly být vždy tužší, aby těsto příliš nerozmáčely.

Suroviny na přípravu těsta:

350 g bezlepkové mouky
200 ml mléka (nebo vody)
80 g cukr včetně vanilkového cukru
45 g tuk (máslo, Hera, olej)
15 g droždí
2 g soli
1 ks vejce (nebo 2 žloutky)
citrónová kůra (špetka muškátového oříšku)

Suroviny na přípravu drobenky:

80 g bezlepkové mouky
20 g kukuřičná mouka hladká
50 g cukr
50 g tuk (Hera, máslo)

Suroviny na tvarohovou nádivku:

250 g měkkého tvarohu
60 g cukru
vanilkový cukr
1 žloutek
rovná polévková lžíce kukuřičného škrobu

Postup:

Droždí rozmícháme v troše vlažného mléka se lžičkou cukru a trochou mouky. Necháme vzejít kvásek. Suché suroviny promícháme, přidáme vlažné mléko, roztopený tuk, rozšlehaná vejce a kvásek. Vyhněteme vláčné těsto. Hněteme cca 8 minut, a teprve poté, co mouky ve směsi pomalu nabobtnají, konzistenci upravujeme přidáním trochy mléka nebo mouky. Necháme jen několik minut odpočinout a hned zpracováváme. Pracujeme pomaštěnými dlaněmi na pomaštěné podložce. Nadělíme na malé kousky (podle velikosti koláčků), roztlačíme na placičku, naplníme nádivkou a dobře uzavřeme. Kuličku položíme na pomaštěný plech nebo pečící papír švem dolů a stlačíme. Po nakynutí mašlujeme rozšlehaným vejcem nebo jen bílky a do středu zatlačíme větší kousky drobenky. Nebo do středu koláčku můžeme dát trochu povidel a ty pak posypat drobenkou. Pečeme při vyšší teplotě 200–220 °C cca 6 min. Pokud pečeme koláčů hodně a jejich výroba nám bude trvat déle, nepřipravujeme kvásek, ale droždí pouze rozmícháme v mléce a zamícháme do těsta. Těsto bude kynout pomaleji a koláče budou nakynuté rovnoměrněji.