Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Diagnostika O celiakii Aktuality O projektu Rady a tipy Odběrová místa

Sváteční štola

Suroviny:

250 g bezlepkové mouky
55-60 g cukru (vč. vanilkového)
60 g másla
1 ks vejce
asi 150 ml (g) mléka
2,5 g soli
12 g čerstvého droždí
1 dcl sladkého vína
asi 100 g rozinek
asi 100 g citrusové kůry kandované
asi 80 g hrubě posekaných ořechů
citrónová kůra, muškátový oříšek mletý

Postup:

Umyté rozinky si namočíme na několik hodin do sladšího vína. „Vyždímané“ je smícháme s kandovanou kůrou a sekanými ořechy. Dvě lžíce vína, které zcedíme z rozinek, můžeme použít do těsta. Příprava těsta je jednoduchá a ještě snazší je za pomoci domácí pícky nebo opravdu výkonného robota. Do tekutin (vlažné mléko, zbytek vína, roztopené máslo a vejce) rozdrobíme droždí a přidáme sypké suroviny. Koření (strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek) můžeme předem s moukou trochu rozmíchat, ať jsou v těstě obsaženy rovnoměrně. Nezapomeneme na sůl. Konzistenci těsta upravíme až po několika minutách, protože mouky ve směsi bobtnají až po nějakém čase. Pak do těsta vmícháme připravenou směs rozinek, kandované kůry a ořechů. Výsledek vidíte na obrázku. V receptu je minimální množství ovocné složky. Můžeme přidat i o 50 % více (záleží, jak bohatou ji chcete). Necháme odležet asi 5 min. a hned tvarujeme. Těsto je spíš volnější (a hotová štola také bude vláčnější) a díky sladkému ovoci lepivější. Namazanými dlaněmi vytvoříme buď klasický tvar štoly (jako vidíme na obrázku) nebo těsto můžeme naplnit do nějaké formy. Např. do forem na muffiny (viz obrázek). Štolu necháme kynout v teplém prostředí (např. temperovaná trouba). Před pečením povrch těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pokud chceme štolu cukrovat, povrch nepotíráme vejcem, ale po upečení se štola potře roztopeným máslem a obalí v krystalovém cukru (viz malá buchtička). Na něm pak dobře drží moučkový cukr s vanilkou. Pokud pečeme štolu z 250 g bezlepkové mouky, má asi 800 g, pečeme ji proto při 170 °C cca 35 min. Malé buchtičky v muffinové formě stačí péct asi 15 min.