Odběrová místa Kariéra Firemní kultura GDPR Logo Bezlepkovi
PRAHA, 24. října 2013

Lepek, který obsahuje pšenice, ječmen, žito a oves je pro většinu populace zcela neškodný. Zvětšuje se však počet těch, kteří trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, která má za následek poškození sliznice tenkého střeva a zmenšení její resorpční plochy. Důsledkem je poškození orgánů a tkání celého těla. V České republice trpí alergickou reakcí na lepek okolo 100 tisíc obyvatel. Diagnostikována byla ale přibližně jen u 40 tisíc. O celiakii se hovoří jako o civilizační chorobě jednadvacátého století. Diagnostické laboratoře AeskuLab spustily osvětový program „BEZLEPKOVÍ“, jehož cílem je seznámit širokou veřejnost s problematikou lepkové intolerance a poskytovat praktické rady všem, kdo trpí příznaky této nemoci.

„Celiakie je autoimunitní nemoc, která vzniká pravděpodobně na základě genetických predispozic. Částečně strávený lepek rozpoznává organismus ve střevě jako cizí prvek a začne se mu bránit. Výsledkem je poškozování  sliznice tenkého střeva a vznik série autoimunitních pochodů, které poškozují další orgány  a tkáně v těle,“ uvedla praktická lékařka MUDr. Jana Dajková. Celiakie se pozná velmi složitě, protože její příznaky se individuálně liší. Často nebývá diagnostikována ani v evropských zemích s vysokou znalostí klinické variability tohoto onemocnění.

Asi 35 % dospělé populace (zejména muži) s celiakií má nadváhu. Zažívací potíže jako jsou průjmy, zácpa nebo jejich střídání, neurčité bolesti  břicha, nadýmání, zvracení či zhoršené polykání  se vyskytuje  asi jenom  u poloviny dospělých nemocných. Různé projevy má za následek nedostatečné vstřebávání živin. Nedostatek vitaminu B12 se projevuje záněty jazyku, bolavými ústními koutky, neurologickými projevy  jako je svalová  slabost, poruchy  citlivosti, brnění, poruchy  chůze atd. Nedostatek železa zase chudokrevností. Narušené vstřebávání vápníku vede k nedostatečné tvorbě  pevné kosti  u dětí, k odvápnění kostí u dospělých, k vyššímu riziku zlomenin, poruše zubní skloviny a  zvýšené kazivosti zubů. Nedostatek stopových  prvků se může projevit  vypadáváním vlasů, únavou, depresí, snížením plodnosti či zvýšeným rizikem potratů.

Celiakii často doprovází další autoimunitní choroby, např. zánět štítné  žlázy, jater, tlustého střeva, cukrovka 1. typu, systémový  lupus  erythematodes, plicní fibróza  a další. „Nerozpoznaná  a  neléčená  celiakie může  vést i k záludnějším nemocem onkologického  charakteru. Kontinuální příjem lepku může způsobit vznik T buněčného  lymfomu tenkého střeva, který má velmi špatnou  prognózu. Pouze 10 % postižených žije déle než 5 let. K  vzácnějším komplikacím patří i karcinom jícnu, dutiny  ústní, hltanu či tenkého střeva,“ uvedla MUDr. Jana Dajková.

„Vidíte, že odhalit celiakii je vzhledem k mnoha různým, často necharakteristickým příznakům velmi obtížné, přitom jedině včasná diagnostika může pacientovi pomoci. Prvním krokem  je  vyšetření krve na detekci  specifických autoprotilátek. Dalším krokem je histopatologické vyšetření biopsie sliznice tenkého střeva. Vzorek sliznice velikosti kolem 2 mm odebírá gastroenterolog při endoskopickém vyšetření. Bez výsledku biopsie se diagnóza celiakie neobejde,“ popsala diagnostiku celiakie MUDr. Markéta Trnková, ředitelka BIOLAB Praha, která je sesterskou společností firmy AeskuLab. BIOLAB Praha se diagnostikou celiakie zabývá již více než 10 let a ve svých postupech navázal na práci prof. MUDr. Zdeňka Lojdy, DrSc., průkopníka v histochemii.

Rizikovými skupinami, u kterých se alergie na lepek ve zvýšené míře vyskytuje, jsou například prvostupňoví příbuzní osob s celiakií, pacienti s únavovým syndromem, onemocněním pojiva, poruchou  funkce štítné  žlázy či anémií.
Léky na celiakii neexistují, od příznaků nemoci pomáhá jen přísná bezlepková dieta. Praktická lékařka Jana Dajková připravila „desatero“, které by měli celiaci dodržovat.

1. Vybírejte výrobky od certifikovaných výrobců  bezlepkových potravin.
2. Vařte z primárních a přirozeně bezlepkových surovin.
3. Dávejte pozor na to, kde se přirozeně bezlepkové suroviny zpracovávají -  ve smíšených provozech je možná jejich kontaminace lepkem.
4. Čtěte složení potravin. Především dávejte pozor na dochucovadla, sladidla a jejich původ.
5. Bezlepkové neznamená vždy  zdravé (lepek dodává těstu vláčnost, pokud chybí, může být vláčnosti dosahováno nevhodnými aditivy).
6. Motivujte děti a mládež, školní jídelny by měly nabízet bezlepková jídla.
7. Neváhejte požádat pojišťovnu o příspěvek na léčbu celiakie, tedy na bezlepkovou stravu.
8. Příbuzní 1. a 2. stupně osob  s celiakií, pacienti s Downovým syndromem, únavovým syndromem, cukrovkou 1. typu, autoimunitním zánětem štítné  žlázy, anémií  z nedostatku  železa a trávicími  obtížemi  chronického charakteru by měli být podrobeni diagnostikování celiakie.
9. Pokud trpíte laktózovou intolerancí (trpíte průjmy a bolestmi břicha po konzumaci mléčných výrobků) dodržujte bezlaktózovou dietu.
10. Vyvíjejte fyzickou aktivitu – zbavíte se stresu, uvolní se Vám v mozku  endorfiny, zlepší  se metabolismus a celkově prospějete tělu trpícímu autoimunitní nemocí.

Zažívací příznaky celiakie byly poprvé popsány již koncem devatenáctého století. Dlouho se toto onemocnění považovalo za dětskou nemoc. Souvislost potíží s požitím lepku byla vypozorovaná až v 50. letech dvacátého století. Dnes roste počet lidí s celiakií zejména v Evropě, Spojených státech amerických a v severní Africe.

Proč AESKULAB?

• Kvalita, kvalifikace, zkušenost a spolehlivost.
  • Široké spektrum vyšetření.
  • Hustá síť odběrných míst po celé republice.
  • Desítky svozových tras.
  • Moderní diagnostické metody, přístroje a technologie.
  • Rychlá diagnostika onemocnění.
  • Odborné konzultace pro celou republiku.
  • Bezplatný odvoz a likvidace infekčního odpadu.
  • Automatizovaná příprava a diagnostika vzorků.