O celiakii
Co je celiakie
Chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek (gluten), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně, je částečně geneticky determinována. V současnosti je tato choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky.
Diagnostika celiakie
Diagnóza se provádí v prvním kroku zjištěním množství protilátek tkáňové transglutaminázy v krvi, rozhodující roli má však rozbor bioptického vzorku z lačníku (části tenkého střeva). „Zlatým standardem“ v praxi bývá rozbor bioptického odběru z části tenkého střeva, která je blíže ústům, dvanáctníku. Odhaduje se, že v Česku není diagnostikováno asi 85-90 % osob trpících celiakií.
Příznaky celiakie
Ztráta hmotnosti, vleklé průjmy, dávení, poruchy trávení, nechutenství, únava, rozmrzelost, poruchy růstu u dětí, anémie, záněty kloubů, defekty zubní skloviny.
Rizika z prodlení
Neléčená celiakie zvyšuje nebezpečí onemocnění tzv. non-Hodgkinským lymfomem (agresivní rakovinou lymfatických žláz), také rakovinou střeva. U 5 - 10 % pacientů se zároveň vyskytuje cukrovka, onemocnění štítné žlázy, dermatitida.
Celiakie a bezlepková dieta
Často kladné otázky - diagnostikaČasto kladené otázkyMechanismy imunopatogeneze celiakieVýznam vyhledávání a diagnostiky pacientů s celiakiíCeliakie nebo alergie na lepek?
Celiakie u dětíLaboratorní diagnostika celiakie