Cesta k plošnému PCR testování ve školách

Covid-19Datum publikace: 11.5.2021

Unilabs, přední evropský poskytovatel laboratorních diagnostických služeb, aktuálně rozvíjí novou metodu hromadného PCR testování na onemocnění COVID-19. Takzvaný pooling nabízí velmi přesné výsledky, zároveň výrazně šetří prostředky a čas. „Pooling metoda“ se již používá ve Švýcarsku či na Slovensku a nyní se zavádí do dalších z šestnácti zemí, ve kterých Unilabs působí. V České republice je to pod hlavičkou největšího soukromého poskytovatele laboratorních služeb AeskuLab.

"Jsme hrdí na to, že jsme techniku poolingu využili a modifikovali ji pro boj s onemocněním COVID-19. Vidíme silnou poptávku ze strany našich klientů,"
 uvedl Christian Rebhan, medicínský ředitel společnosti Unilabs. „Pooling je ideální pro opakované testování asymptomatických jedinců v definovaných skupinách, jako jsou firmy, instituce a školy. Nižší náklady z něj činí reálnou volbu pro rutinní hromadné testování,“ řekl.

„Stále více škol a podniků se zapisuje do našeho programu Unilabs Protect, aby zajistily bezpečný návrat do školních lavic a do zaměstnání. Naše týmy pracují nepřetržitě, aby jim pomohly udržovat skupiny žáků či pracovníků chráněné,“ řekl Timóteo Guimarães, obchodní ředitel divize laboratorních služeb spojených s COVID-19. „Pooling metoda nám umožňuje zpracovávat vzorky od více lidí současně. Navíc jsou využívány odběrové sady ze slin, což je obzvlášť pro školáky ideální,“ dodal.
 

Téma plošného zavedení PCR testů do škol rezonuje delší dobu i v České republice. K testování ve školách se momentálně využívají antigenní testy, které ovšem nejsou tak spolehlivé jako PCR testy. Některé studie naznačují, že vyšetření pomocí antigenních testů nedokáže odhalit více než 40% asymptomatických infekcí, což je vážný problém, protože celá třetina všech případů onemocnění COVID-19 probíhá právě bez příznaků. A falešně negativní výsledky mohou být obzvláště nebezpečné, protože nakažení pacienti mohou i nadále nevědomky infikovat ostatní.
 

Oproti tomu PCR testování spolehlivě detekuje případy, i když nakažený nevykazuje žádné symptomy. Testování metodou poolingu sice vyžaduje stejný čas potřebný na diagnostiku jako v případě běžných PCR testů (přibližně 24 hodin), umožňuje ovšem otestovat mnohem více vzorků najednou.
 

Princip poolingu je založený na spojení vzorků od různých jedinců za provedení jediného standardního testu PCR na výsledném „meta-vzorku“. Odborníci společnosti Unilabs v současnosti pečlivě modelují poměr, který odpovídá výskytu onemocnění v dané populaci a který zajišťuje maximální účinnost. Nejběžnější poměr je v současné době do 10:1.
 

Negativní výsledek ukazuje, že ani jeden z testovaných není nakažený COVID-19. Pokud je test pozitivní, vzorky se znovu roztestují samostatně, aby byli identifikováni infikovaní pacienti.
 

Pooling funguje nejlépe pro homogenní skupiny lidí - studenty navštěvující stejnou školu nebo kolegy z práce - a když je prevalence COVID-19 v populaci nízká. Vzhledem k tomu, že je možné rychle a s výrazně nižšími náklady otestovat vysoký počet lidí, přináší pooling ve srovnání s jednotlivými PCR testy významné výhody.

Společnost Unilabs nedávno prolomila deset milionů provedených testů na COVID-19. Od začátku pandemie výrazně zvýšila kapacitu odběru vzorků i testování, ke kterým využívá nejmodernější technologie. Současná kapacita laboratoří, které kromě Česka a Slovenska působí také ve Velké Británii, Francii, Španělsku v Saúdské Arábii nebo Peru, přesahuje 500 000 testů týdně a dále roste.