Tampon, kloktání nebo sliny? Laboratoře AeskuLab výrazně mění odběrové metody, výtěr z nosohltanu již nebude překážkou.

Covid-19Datum publikace: 22.4.2021
S výraznými novinkami v testování na onemocnění COVID-19 přichází společnost AeskuLab, největší poskytovatel laboratorních služeb v České republice. Do svého portfolia zavádí tři nové, zcela bezbolestné typy odběrových sad pro testování rt-PCR, které ve většině případů nahradí dosavadní odběry z nosohltanu. Jedná se o odběry test ze slin, systémem kloktání a odběrem přes tamponek. AeskuLab tak bude mít ve svém portfoliu nejširší nabídku odběrových sad pro testování rt-PCR v rámci ČR.

Jakmile se otevřela možnost nabídky nových typů testů, hned jsme ji v maximální míře využili. Odběr z nosohltanu skutečně není vždy úplně příjemný, zato nové odběrové sady pro PCR testy jsou pro klienty mnohem šetrnější, což je pro nás klíčový aspekt. Veškeré tyto odběrové sady jsou certifikované a prošly jak externím tak i přísným interním hodnocením kvality AeskuLab,“ říká Kamil Doležel, generální ředitel společnosti AeskuLab. Jako společnost zabývající se laboratorní diagnostikou vnímáme PCR testování jako nejvhodnější a nejpřesnější diagnostickou metodu pro identifikaci viru v organismu, a proto rozšiřujeme a vylepšujeme systém odběrů především pro tuto metodu.

Odběrová sada pro testy ze slin
První novinkou je odběrová sada pro PCR test ze slin. Klient si pouze plivne do trychtýřku, který je připevněn na zkumavku. Materiál ze slin je po odběru zaslán do laboratoře a po laboratorním vyšetření je výsledek sdělen klientovi. Odběrové sady ze slin pro PCR testování mají odběrná místa AeskuLab a mobilní odběrné týmy k dispozici již tento týden.

Odběrová sada pro nejmenší
Ve stejném termínu laboratoře AeskuLab začínají nabízet i speciální odběrovou sadu pomocí tamponu. Její benefit spočívá v tom, že při odběru stačí tampón chvíli podržet v ústech a následně vyplivnout do připravené zkumavky, je tedy vhodný i pro ty nejmenší děti. „Tuto metodu jsme úspěšně odprezentovali České pediatrické společnosti a velmi úzce v této oblasti budeme s pediatry spolupracovat. Tyto formy odběrů budou moci provádět pediatři sami a my jim zajistíme nejen materiál pro odběry, ale i následné PCR vyšetření v našich laboratořích“ dodává Kamil Doležel.

Portfolio šetrných metod následně rozšíří kloktací odběrové sady, které nyní prochází naší náročnou interní kontrolou kvality. Klasické metody zahrnující odběr z nosohltanu v nabídce zůstávají, ale budou primárně využívány u klientů, kteří především ze zdravotních důvodů nemohou plivat či kloktat či pro klienty se žádankou. Nechat se otestovat je možné prostřednictvím odběrných míst společnosti AeskuLab, nebo využít služeb mobilních odběrových týmů, které mají odběrové soupravy nového typu rovněž k dispozici.

Příjemnější metody a příjemnější cena
Tímto krokem se AeskuLab vydává novou cestou PCR testování, kdy se snaží klientovi zpříjemnit samotný odběr oproti stávajícím zaběhnutým metodám odběru. Laboratoře AeskuLab výše zmíněné metody odběru společně s PCR testem budou nově nabízet za cenu 1250 Kč včetně certifikátu pro samoplátce. Nové metody bude klient samoplátce mít možnost rezervovat v systému https://rezervace.aeskulab.cz/ od středy 24.března 2021.

Dále reagujeme na poptávku pro zajištění rychlejšího dodání výsledků PCR testů a to novými balíčky:
Ceny pro samoplátce:
1) PCR STANDARD – 1 250 Kč; výsledek bude zaslán za 24 až 48 hodin
2) PCR STANDARD 24 - 1 510 Kč; výsledek bude zaslán do 24 hodin. Vyšetření lze objednat na odběrovém místě Praha 8 - Mazurská. Tento test provádíme pouze výtěrem z nosohltanu.
3) PCR EXPRESS 8 - 3 710 Kč; výsledek bude zaslán do 8 hodin. Vyšetření lze objednat na odběrovém místě Praha 8 - Mazurská. Expresní testy provádíme pouze výtěrem z nosohltanu.
4) PCR EXPRESS 4 – 5 900 Kč; výsledek bude zaslán do 4 hodin. Vyšetření lze objednat na odběrovém místě Praha 8 - Mazurská. Expresní testy provádíme pouze výtěrem z nosohltanu.
Součástí ceny je vždy i certifikát ve třech jazykových mutacích s použitím i do zahraničí.

Antigenní testování
Současně s nárůstem poptávky po antigenních testech se AeskuLab dohodl se stávajícím dodavatelem na změně odběrové sady pro tento typ testu, kdy nepříjemný odběr z nosohltanu nahrazuje šetrnější metodou - tzv. nasální. Zdravotník zasune štěteček pouze dva centimetry dovnitř nosní dutiny, zatímco dosud bylo zapotřebí výtěr z hloubky až osmi centimetrů. Test je hrazen ze zdravotního pojištění a výsledky jsou známy maximálně do 15 minut. Tento typ testu nabízíme v kombinaci s předešlými zmiňovanými PCR testy i firmám pro zajištění jejich legislativní povinnosti testovat své zaměstnance.

Doplňkové informace:

Metoda odběru Tamponový test: Jeden ze zcela nových typů odběrů slin pro stanovení onemocnění Covid-19 PCR testem, který nabízí zcela bezbolestný způsob odběru. Je vhodnou metodou pro pacienty, kteří mají primárně problém s kloktáním či pliváním, ideální je tedy zejména pro nejmenší děti, u kterých již není potřeba zavádět štěteček do nosu – šetrný odběr bez větších obtíží zvládne i několikaměsíční kojenec. Test probíhá za odborné asistence medicínského pracovníka, kdy je do úst klienta vložen malý tampon, který zhruba po minutě “vyplivnou” do připravené zkumavky, která posléze zamíří do laboratoře k PCR diagnostice.
Video: https://bit.ly/394Otdi 

Test ze slin: Další novinka, která nabízí šetrný a bezbolestný způsob odběru je pro test ze slin. Je ideální metodou odběru zejména pro děti a seniory, které nemusí kloktat, ale jen si “uplivnou” do trychtýřku nasazeném na zkumavce s transportním médiem. Odběr probíhá za asistence medicínského pracovníka a poté je odeslán na laboratorní diagnostiku. PCR test ze slin, stejně jako dosavadní metody odběru pro PCR diagnostiku, jsou zaměřeny na přímou detekci viru SARS Cov-2 a jsou nejpřesnější testovací metodou. Zjišťují přítomnost virové RNA, jsou proto velmi přesné a účinné. Pouze absolvování PCR testu umožňuje vystavení lékařské zprávy pro zaměstnavatele nebo certifikátu pro vycestování. Výsledek je dodáván klientovi elektronickou formou včetně certifikátu.
Video: https://bit.ly/3rml3O9