Konec září prověří naší imunitu, buďte připraveni

Datum publikace: 31.8.2021
V létě zdraví, v zimě nemocní. Náš zdravotní stav nesouvisí pouze s dostatkem denního světla, počasím, vyšším příjmem vitamínů nebo lepší psychickou kondicí v období prázdnin a dovolených. Podzimní a zimní vlnu respiračních onemocnění, ale také třeba cévních chorob či projevů diabetu ovlivňuje podle odborníků i genetická výbava.
 
Téměř čtvrtina genů se řídí podle ročního období, což podle vědců může vysvětlit skutečnost, že v létě mají lidé silnější imunitu než v zimním období. Autoři studie publikované v časopise Nature Communications dokonce uvedli, že byli ohromeni tím, jak velká část našeho genetického kódu je ovlivněna kalendářem.

Z 22 822 genů, které odborníci analyzovali, 5136 fungovalo na vyšších nebo nižších úrovních v závislosti na ročním období, přičemž některé byly aktivnější v zimě a jiné aktivnější v létě. „Naše imunita může být jedním ze systémů, které jsou ovlivněny sezonností,“ uvedli vědci.

Zaří? Zásadní test imunity

Pro imunitu je zlomový konec září a začátek října, jde o zásadní test našeho zdravotního stavu po letních měsících. Být fit pro nadcházející měsíce je letos o to důležitější, že odborníci stejně jako loni očekávají vzestup případů onemocnění COVID-19. Oslabená imunita je dlouhodobý proces, většinou se projevuje se projevuje kombinací symptomů, jako je přetrvávající únava, opakující se virózy a nachlazení, zažívací problémy, snížená chuť k jídlu, špatně se hojící rány nebo vyrážky a ekzémy.
 
Lidský obranný systém nic nepodpoří tolik jako pozitivní přístup k životu, zdravá strava a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Při pokračujících potížích je ovšem vhodné vyhledat odborníky, kteří na základě vyšetření parametrů humorální a buněčné imunity určí další kroky k optimalizaci našeho zdravotního stavu.
 

Objednat se na vyšetření imunity