Co jste (ne)věděli o rakovině prostaty

Datum publikace: 31.10.2021

Za posledních dvacet let se téměř ztrojnásobil počet mužů, kterým lékaři zjistí rakovinu prostaty. Zatímco v roce 2000 to byly asi 3 000, teď je to skoro 8 000. Celkově je asi 40 % mužské populace v západních zemích v průběhu svého života vystaveno riziku vzniku karcinomu prostaty, u 10 % z nich se onemocnění stává symptomatickým a 3 % v jeho důsledku umírají. Schválně, co (ne)víte o rakovině prostaty dál?

Rizikovým faktorem je věk

Hlavním rizikovým faktorem je věk. Čím starší je muž, tím vyšší riziko. Mladší muži (pod 45 let) tvoří jen jeden případ na 100 000 mužů, ale muži ve věku nad 80 let představují již 735 případů na 100 000 mužů. 70 % mužů starších než 90 let má alespoň jedno ložisko ca prostaty.

Hlavní roli hraje čas

Nejlepší prevencí je diagnóza v časném stadiu onemocnění. Spolehlivý test pro detekci časného stadia karcinomu prostaty, kdy je nádor omezen na žlázu a lze poskytnout účinnou léčbu, může mít pro pacienta značnou hodnotu. Průlomovým nádorovým indikátorem - markerem - je PSA (prostatický specifický antigen). Díky prevenci je drtivá většina karcinomů (79,5 %) zachycena ve stadiu I nebo II.

Rizikový faktor zatím není znám

Nádory prostaty vznikají spontánně a není znám jasný rizikový faktor. Obecně se soudí, že na rozvoj může mít vliv životní prostředí, kouření, špatná strava s vyšším příjmem masa a živočišných tuků, nedostatek zeleniny, ovoce a vitamínu D. Pouze 10 % případů vzniká na dědičném základu. V případě, že má muž přímého příbuzného s tímto karcinomem, čelí 2x většímu riziku, že onemocní také.

Nádor se bohužel nijak neprojevuje 

Nádor se nijak neprojevuje, a to je také důvod, proč se na něj často přijde pozdě. Nejlepší prevencí je diagnóza v časném stadiu onemocnění. Díky vyšetření PSA je zjištěno přes 70 % nádorů. Vyšetření pomocí PSA dokáže karcinom prostaty odhalit o deset i více let dříve, než se projeví, a léčbu tak zahájit včas.

Hlavní příznak? Potíže při močení

Hlavními příznaky onemocnění jsou potíže při močení. Pacienti chodí na záchod v kratších intervalech a také častěji v noci. Mohou mít problém moč zadržovat nebo je pro ně vymočení obtížné. Známkou velmi pokročilých nádorů pak bývá bolest zad, kyčlí a končetin.

Operace laparoskopicky

Při včasném záchytu se nádor operuje laparoskopicky, je to relativně minimální zásah do organismu, člověk je druhý den na nohou. Test je typický pro prostatu, ale není zcela typický jen pro karcinom, může být zvýšen také u nenádorových příčin. Důležitý je také poměr celkové a volné frakce PSA. Pokud je ≥25 %, je nádor méně pravděpodobný. Pokud je naopak ≤25 %, riziko roste.

Víte, že na našem e-shopu s laboratorním vyšetřením nabízíme také vyšetření prostaty?
Vyberte si z více než 80 odběrových míst téměř po celé ČR. Vyberte si pohodlně termín a místo odběru. 
 

Přejít na vyšetření prostaty