Vitamín D: prevence respiračních onemocnění

Datum publikace: 23.11.2021
Vitamín D je vitamín, který naše tělo získává ze sluníčka. S tím máme ale trochu potíž v Česku. Dalším zdrojem vitamínu D je strava - ryby, mléko, houby nebo vaječné žloutky. Samé fajn potraviny, viďte? 

Naše tělo jej produkuje, když je vystavené slunečnímu záření. Nevhodné složení stravy a dlouhý čas trávený v uzavřených prostorách vede k jeho nedostatku, se kterým se ostatně potýká téměř polovina světové populace.

Vitamín D hraje klíčovou roli

Přitom se "déčko" podílí na celé řadě klíčových procesů v organismu. Moderní medicína odhalila, že je zodpovědný nejen za metabolismus vápníku v těle, ale mimo jiné se do významné míry podílí na podpoře imunitní reakce. Má protizánětlivé a imunoregulační vlastnosti a je rozhodující pro aktivaci obranyschopnosti imunitního systému. Zvyšuje funkci imunitních buněk, včetně T-buněk a makrofágů, které chrání tělo před patogeny.

Vitamín D má vliv také na plodnost. Muži s vyšší hladinou vitamínu D mívají kvalitnější sperma a vyšší hladinu testosteronu. U žen vitamín D ovlivňuje reprodukční zdraví a menstruační cyklus. (zdroj)

Optimální hladina vitaminu D pomůže lidskému tělu bojovat s virovými a bakteriálními infekcemi, lépe se vypořádáte s onemocnění dýchacích cest, astmatem nebo chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Lékařské studie dokonce potvrdily efektivitu vitamínu D v prevenci těžkého průběhu onemocnění COVID-19. Dostatek vitamínu zvyšuje i schopnost organismu likvidovat nádorové buňky. Dostatek vitaminu D v organismu se zjišťuje jednoduchým laboratorním vyšetřením, které měří hladinu 25-hydroxyvitaminu D v plazmě.

Zvýšenou potřebu vitamínu D lze pokrýt pestrou stravou, zejména konzumací tučných ryb (například lososa či makrely), vajec, mléka a jater, případně užíváním vitamínových doplňků. Optimální dávka je 25 až mikrogramů denně.

Objednat se na test hladiny vitamínu D