Česko ve vedení. Počet HIV pozitivních v tuzemsku roste, třetina z nich o své nemoci neví

Datum publikace: 26.11.2021

Přestože počet HIV pozitivních osob v české populaci není ve srovnání s jinými světovými regiony zas až tak dramatický, odborníci upozorňují na výrazný nárůst nových případů, který řadí Českou republiku na první místo v evropském žebříčku a na páté v celosvětovém měřítku.

128% růst

Podle výroční zprávy UNAIDS (Program OSN pro boj proti HIV/AIDS) počet případů mezi lety 2010-2018 v České republice vzrostl o 128 procent. Problém se ovšem týká většiny střední Evropy – Slováci zaznamenali 106procentní růst, Poláci 88procentní.

222 nových případů za rok 2019

V roce 2019 přibylo v Česku 222 nově diagnostikovaných pacientů s HIV. Je to poosmé v řadě, kdy jejich počet překročil dvě stovky. Jak upozorňuje organizace UNAIDS, znepokojující je především skutečnost, že svůj „HIV status“ zná pouze 65 procent Čechů, zatímco v například v Maďarsku je to celých 90 procent.

Právě prevence a důsledné testování je jedním z hlavních témat Světového dne boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden apelovaly na země starého kontinentu, aby podstatně více testovaly.

Prognóza nemoci je totiž do značné míry odvislá od fáze nemoci, ve které se HIV pozitivní člověk začíná léčit. Zahájí-li se léčba vhodnými prostředky krátce po nakažení virem HIV, má pacient vysoké šance prožít dlouhý život bez nástupu AIDS.

Obě zmíněné instituce upozorňují, že více než polovina Evropanů s HIV je poprvé pozitivně testována až v pozdní fázi infekce, tedy v momentě, kdy už pacientům začíná selhávat imunitní systém.

„Pamatuji si doby, kdy byla diagnóza HIV v podstatě rozsudkem smrti. Nyní, s moderní léčbou, mohou pozitivně testované osoby žít bez strachu z AIDS,“ říká Hans Kluge, ředitel WHO pro Evropu. Podle něj nyní bude zcela klíčovou otázkou, jak se míře testování projeví pandemie onemocnění covid-19, která téma HIV odsunula do pozadí.

„Jedinou cestou je masivní testování. Nehodláme se kvůli pandemii připravit o náš cíl, o budoucnost bez onemocnění AIDS,“ dodává Kluge.

Následujte slova Hanse Klugeho a objednejte se na test na pohlavně přenosné choroby ještě dnes. Vybrat si můžete z více než 80 odběrových míst po celé ČR. Součástí testu je i test na HIV protilátky.
 

Objednat se na test na pohlavně přenosné choroby