Čokoláda nejsou jen kalorie. Pomáhá psychice, ale i proti zánětu
Vědci prokázali, že čím vyšší je obsah kakaa, tím lépe. Hořká čokoláda také většinou obsahuje méně tuku a cukru, ale je důležité zkontrolovat etiketu. Jak tedy může čokoláda pozitivně ovlivňovat lidské zdraví? Pojďte se podívat s námi.
Snížení cholesterolu
Studie publikovaná v The Journal of Nutrition naznačuje, že konzumace čokolády může pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu. Odborníci prozkoumali čokoládové tyčinky obsahující fytosteroly a kakaové flavanoly a došli k závěru, že „jejich pravidelná konzumace jako součást nízkotučné diety může podpořit kardiovaskulární soustavu snížením cholesterolu a zlepšením krevního tlaku.“Zlepšení paměti a kognitivních funkcí
Vědci z Harvard Medical School přišli s tím, že pití dvou šálků horké čokolády denně pomáhá udržet mozek v kondici a snižuje pokles paměti u starších lidí vzhledem k tomu, že horká čokoláda pomohla zlepšit průtok krve do klíčových oblastí mozku. Výsledky experimentu zveřejněného v roce 2014 zase ukázaly, že kakaový extrakt zmírnil poškození nervových drah u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Jiná studie, publikovaná v roce 2016 v časopise Appetite, naznačuje, že konzumace čokolády alespoň jednou týdně zlepšuje kognitivní funkce.Snížení krevního tlaku
Výzkum publikovaný v magazínu The BMJ naznačuje, že konzumace kakaa by mohla pomoci snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění až o jednu třetinu. Zde se mimo jiné projevuje pozitivní vliv flavanolů, které zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi. Má se za to, že kakao v prášku či ve formě hořké vysokoprocentní čokolády pomáhá snížit krevní tlak. Tento efekt byl poprvé zaznamenán u obyvatel jednoho středoamerického ostrova, kteří pravidelně konzumovali kakao a ve srovnání s jejich příbuznými z pevniny, kteří tomuto zvyku neholdují, měli signifikantně nižší tlak.
Prevence mrtvice
Kakao údajně uvolňuje a rozšiřuje cévy a zlepšuje průtok krve. Kanadští vědci ve studii zahrnující 44 489 jedinců zjistili, že lidé, kteří konzumovali 60 gramů čokolády týdně, měli o 46 procent nižší pravděpodobnost, že zemřou na mrtvici.
Růst a vývoj plodu
Konzumace 30 gramů čokolády každý den během těhotenství může prospět růstu a vývoji plodu. Alespoň to tvrdí studie prezentovaná v roce 2016 americkou Society for Maternal-Fetal Medicine.
Zlepšení nálady
Psychická pohoda má nezanedbatelný vliv na naše fyzické zdraví. Kakao obsahuje theobromin, který působí povzbudivě, fenyletylamin – pomáhá při depresích, a tryptofan jinak nazývaný hormon dobré nálady.