Čokoláda nejsou jen kalorie. Pomáhá psychice, ale i proti zánětu

Datum publikace: 26.11.2021
Kvůli svým výživovým hodnotám má mezi příznivci diet špatnou pověst, ale čokoláda není jen potravinou způsobující přibírání na váze nebo odříkanou lahůdkou pro diabetiky. Kakao má poztivní vliv na lidské zdraví – jeho antioxidační potenciál má řadu zdravotních benefitů. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, které pomáhají proti únavě, při zvýšené horečce nebo anémii. Navíc má protizánětlivý účinek.

Vědci prokázali, že čím vyšší je obsah kakaa, tím lépe. Hořká čokoláda také většinou obsahuje méně tuku a cukru, ale je důležité zkontrolovat etiketu. Jak tedy může čokoláda pozitivně ovlivňovat lidské zdraví? Pojďte se podívat s námi. 

Snížení cholesterolu

Studie publikovaná v The Journal of Nutrition naznačuje, že konzumace čokolády může pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu. Odborníci prozkoumali čokoládové tyčinky obsahující fytosteroly a kakaové flavanoly a došli k závěru, že „jejich pravidelná konzumace jako součást nízkotučné diety může podpořit kardiovaskulární soustavu snížením cholesterolu a zlepšením krevního tlaku.“

Zlepšení paměti a kognitivních funkcí

Vědci z Harvard Medical School přišli s tím, že pití dvou šálků horké čokolády denně pomáhá udržet mozek v kondici a snižuje pokles paměti u starších lidí vzhledem k tomu, že horká čokoláda pomohla zlepšit průtok krve do klíčových oblastí mozku. Výsledky experimentu zveřejněného v roce 2014 zase ukázaly, že kakaový extrakt zmírnil poškození nervových drah u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Jiná studie, publikovaná v roce 2016 v časopise Appetite, naznačuje, že konzumace čokolády alespoň jednou týdně zlepšuje kognitivní funkce.

Snížení krevního tlaku

Výzkum publikovaný v magazínu The BMJ naznačuje, že konzumace kakaa by mohla pomoci snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění až o jednu třetinu. Zde se mimo jiné projevuje pozitivní vliv flavanolů, které zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi. Má se za to, že kakao v prášku či ve formě hořké vysokoprocentní čokolády pomáhá snížit krevní tlak. Tento efekt byl poprvé zaznamenán u obyvatel jednoho středoamerického ostrova, kteří pravidelně konzumovali kakao a ve srovnání s jejich příbuznými z pevniny, kteří tomuto zvyku neholdují, měli signifikantně nižší tlak.

Prevence mrtvice

Kakao údajně uvolňuje a rozšiřuje cévy a zlepšuje průtok krve. Kanadští vědci ve studii zahrnující 44 489 jedinců zjistili, že lidé, kteří konzumovali 60 gramů čokolády týdně, měli o 46 procent nižší pravděpodobnost, že zemřou na mrtvici.

Růst a vývoj plodu

Konzumace 30 gramů čokolády každý den během těhotenství může prospět růstu a vývoji plodu. Alespoň to tvrdí studie prezentovaná v roce 2016 americkou Society for Maternal-Fetal Medicine.

Zlepšení nálady

Psychická pohoda má nezanedbatelný vliv na naše fyzické zdraví. Kakao obsahuje theobromin, který působí povzbudivě, fenyletylamin – pomáhá při depresích, a tryptofan jinak nazývaný hormon dobré nálady.