Slunce nemusí být nepřítel: 9 z 10 nádorům kůže lze předejít

Datum publikace: 31.5.2021
Je to jedna z neprogresivněji šířících se diagnóz v současné době: počet lidí, u kterých se objeví nádor kůže, se za posledních třicet let v ČR více než ztrojnásobil. Dobrou zprávou ovšem je, že tomuto onkologickému onemocnění jde velmi dobře předcházet včasnou prevencí: nepřehánět to s pobytem na sluníčku, používat opalovací krémy a v některých případech absolvovat genetické testy.

Sluneční paprsky a vitamín D

Sluneční paprsky jsou nejen předpokladem příjemně strávené letní dovolené, ale současně znamenají velký nápor na lidské zdraví. Přemíra UVB záření může nejen poškodit naše oči, ale má negativní dopad na pokožku. Víte, že právě sluneční paprsky ale také pomáhají udržovat optimální hladinu vitamínu D v těle?
 
Je třeba si uvědomit, že nejen vymetená obloha znamená nebezpečí: až 85 procent slunečních paprsků proniká i přes zataženou oblohu. Nejvyšší riziko je pak spojené s letním obdobím a aktivitami s ním spojenými, především s koupáním a opalováním na slunci, což je asi všeobecně známé. Ale věděli jste, že například písek odráží zpět až čtvrtinu slunečního záření, nebo že ještě 40 paprsků pronikne do vody o hloubce půl metru? Nebo naopak: že stín snižuje jejich intenzitu až o polovinu?

Existuje jednoduché řešení...

Pokud vám přes okna pronikají sluneční paprsky, pak na to existuje jednoduché moderní řešení, které si můžete namontovat snadno sami. Jmenuje se rolety den a noc. Namontujete si je kamkoliv v bytě či rodinném domě - do kuchyně, do obýváku či do koupelny. Rolety budou snadno regulovat sluneční paprsky a jednoduše je přizpůsobíte svému interiéru. 

Opalovací krém a nepřehánějte to

 
Nepřehánět to s vystavováním se přímému slunečnímu záření samozřejmě představuje nejspolehlivější prevenci kožních nádorů. Rady odborníků se většinou shodují: je vhodné pobývat ve stínu, zejména přes poledne, samozřejmostí by mělo být používání opalovacího krému s minimálním ochranným faktorem (SPF) 30 a pokud to jde, noste více oblečení, které zakrývá končetiny a klobouk se širokou krempou.

 

Co hraje klíčovou roli?

Klíčovou roli v prevenci hraje ovšem také pozornost, kterou pokožce věnujeme. Bohužel ne každé znaménko je znaménkem krásy, pokud ale pihy na svém těle pravidelně sledujeme, můžeme včas zabránit riziku vzniku rakoviny kůže. Dermatologa bychom měli pro jistotu navštívit v případě, že je naše znaménko asymetrické, nebo v případě, že náhle změní barvu. Melanomy bývají zpravidla větší než „obyčejná“ znaménka a většinou je jejich velikost více než půl centimetru v průměru.
 
Míru rizika maligního onemocnění kůže pak spolehlivě napoví genetické testy. Zvýšené nebezpečí vzniku melanomu se totiž může v rodině přenášet z generace na generaci, na čemž se podílí především dva geny: CDKN2A a CDK4 a mutace (alterace) v kterémkoli z nich s sebou nese zvýšené riziko kožního nádoru. Dědičnost u melanomů je popisována asi v 5-10 % případů a riziková je především v rodinách, ve kterých se maligní melanom již vyskytl.

Genetická analýza vám více než napoví

Genetická analýza v laboratořích Unilabs dokáže potvrdit, nebo bezpečně vyvrátit, zda máte dědičný sklon ke vzniku melanomu. Samotné vyšetření je velmi jednoduché – je možné provést ho jak z krve, tak z bukálního stěru, tedy ze stěru ústní sliznice. Pokud se tedy ve vaší rodině vyskytl melanom, případně karcinom slinivky břišní nebo prsu, je určitě na místě genetickou analýzu minimálně zvážit.
 

Chci zjistit hladinu vitamínu D