Jak se vyhnout onemocněním přenášeným klíšťaty? Nejlepší je prevence.

Datum publikace: 20.6.2022
Ideálním způsobem, jak se ochránit před chorobami jako jsou klíšťová encefalitida nebo lymská borelióza, je zabránit kontaktu vaší kůže s klíšťaty, která jsou nejčastějšími přenašeči zmíněných onemocnění. To ale neznamená, že bychom měli být zavřeni doma. I při pobytu v přírodě existují nástroje, jak se setkání se zákeřným parazitem vyhnout. 

Příprava na výlet

Klíšťata jsou prakticky všude. Číhají všude tam, kde je tráva vyšší než dvacet centimetrů. Nejčastěji se vyskytují na okrajích listnatých a smíšených lesů, ale také v těch jehličnatých se spodním porostem. Pokud vyrážíte do lesa, je vhodné obléknout se tak, že oblečení zakrývá vaše ruce a nohy -  jedním z triků je například zastrčit si kalhoty do ponožek. Noste světlé oblečení, na kterém jsou po krvi dychtící členovci lépe detekovatelní. Když jste v lese, držte se středu stezky, kde je riziko nechtěného kontaktu výrazně nižší, naopak poposedávání v trávě nebo u cesty klíšťatům cestu k hostiteli usnadní.

Repelenty

Pro lepší ochranu je určitě vhodné použít repelenty proti klíšťatům či jinému hmyzu, i když žádný přípravek vám stoprocentní záruku nezajistí. Kromě výrobků nabízených na trhu je možné si připravit i domácí repelent: používá se například fenykl, šťáva z citrusových plodů, hřebíček nebo svařený ocet. Prokázaný efekt má pak pravidelné užívání vitamínu B

Kontrola

Jakmile budete doma, prohlédněte se nebo požádejte člena rodiny, aby vám pomohl s kontrolou, zda jste si z lesa kromě příjemných zážitků nepřinesli něco navíc. Použijte hřeben s jemnými zuby a pozornost věnujte záhybům pokožky. Měli byste se také osprchovat a vyprat si oblečení při vysoké teplotě. 

Zachovat klid

Pokud na sobě klíště najdete, nepropadejte panice. Například bakteriím, které způsobují lymskou boreliózu, obvykle trvá 36 hodin, než vycestují ze střev klíštěte do jeho slinných žláz a následně do krve hostitele. O tom, jak vytáhnout klíště, existuje spousta lidových pověstí, jedna z těch bizarních dokonce radí použít zapálenou cigaretu a přiblížit ji k místu kousnutí. Nicméně nejvhodnější je použít pinzetu a opatrně ho vytáhnout. Následně ránu vydezinfikujte. Klíště se nesnažte pomazat a udusit běžnými mastmi nebo oleji – parazit se přidusí a může vyzvrátit obsah střev do rány, čímž se zvyšuje možnost nákazy.

Očkování

Spolehlivou specifickou prevencí proti klíšťové encefalitidě je očkování. Ochrana se vytvoří u 99% naočkovaných. Vakcinace není povinná, ale je doporučena všem lidem v riziku nákazy. Očkovat se mohou dospělí i děti v kterémkoliv období roku. Základní očkování sestává ze tří dávek. První přeočkování je za 3 roky, další přeočkování po 5 letech. Ve spojitosti s klíšťovou encefalitidou se vyšetřují dva druhy protiáltek – IgM a IgG protilátky.

Hladina IgG protilátek ukazuje míru imunitní ochrany, kterou získáváme očkováním a stanovuje se v případě, kdy je potřeba zjistit, zda je vakcinace účinná. Taková situace nejčastěji nastává v případě, kdy jsme promeškali stanovený termín pravidelného přeočkování.