Jarní únava - zjevné i skryté příčiny

Datum publikace: 10.5.2022
Jarní únava je termín, o kterém se často mluví, ale jen málo lidí doopravdy ví, o co se přesně jedná. Pod tímto názvem se totiž může skrývat mnoho nespecifických potíží, za které si někdy můžeme sami, svým životním stylem. Někdy se právě únavou tělo snaží naznačit, že se potýkáme s daleko závažnějším problémem, například nerozpoznanou infekcí, anemií nebo sníženou funkcí štítné žlázy.

To, že se i přes narůstající podíl slunečního svitu ve dne cítíme unaveni, může být způsobeno často chybějícími vitaminy. Na slunečních paprscích závisí například naše hladina vitamínu D. Zdá se to být paradoxem, ale od počátku roku se mnoho lidí snaží držet často radikální a jednostranné diety. Drastické diety často mohou mít negativní dopad na náš organismus. Konkrétně na játra. Dochází tak k deficitu vitamínů a minerálu, nebo i dostatek základních živin pro energii organizmu.

Výživové příčiny

K jarní únavě z nedostatku živin ve výživě dochází při nedostatečném příjmu těchto látek:
  • Vitamíny skupiny B hrají klíčovou roli v energetickém metabolizmu, při jejich nedostatku tělo reaguje nejen únavou, ale i podrážděností, poklesem koncentrace a mimo jiné i zhoršeným hojením ran.
  • Nedostatek vitamínu C se rychle podepisuje na snížené odolnosti vůči infekcím, ale i na pocitu výkonnosti a celkové vitalitě organizmu.
  • Nedostatek vitamínu D má v organizmu mnoho projevů, především při zvládání infekcí a zánětlivých stavů v organizmu, ale jeho dlouhodobý nedostatek ovlivňuje i využití vápníku, metabolizmus kostí a mnoho dalších procesů.
  • Nedostatek jódu je velmi častou příčinou snížené funkce štítné žlázy a dalekosáhlých následků hypotyreózy, která se mimo jiné projevuje únavou.
  • Nedostatek magnézia (hořčíku) je typicky spojený se zvýšenou únavou a pocitem vyčerpání, ale i se zvýšenou citlivostí na emoční podněty a podrážděním, svalovými křeči a poruchami srdeční frekvence.
  • Nedostatek železa je dalším z důvodů dlouhodobé únavy bez konkrétní sezónnosti. Železo hraje klíčovou roli v tvorbě krevního barviva hemoglobinu a jeho snížená tvorba vyúsťuje do anemie a jejich dalších komplikací.
  • Nedostatek makroživin, například sacharidů, při extrémních dietách vyúsťuje do zvýšené únavnosti, organizmu totiž chybí rychlý zdroj energie pro mozek a ne vždy ji tělo dokáže rychle doplnit z tuků pomocí ketonů. Své o tom vědí vytrvalostní sportovci, například běžci maratonu.

Jiné příčiny

  • Autoimunitní nemoci mají jako základní příznak únavu, tzv. patologickou, někdy i špatně vysvětlitelnou únavu bez zjevné příčiny.
  • Virové infekce s sebou často přináší vyčerpání imunitního systému, které se navenek projevuje tzv. viremickou únavou, která může přetrvávat i týdny po prodělání nemoci.
  • Bakteriální infekce jsou rovněž zdrojem únavy a vyčerpání. Bývají lépe laboratorně odhalitelné díky intenzivní odezvě organizmu.
  • Poruchy štítné žlázy: snížení funkce štítné žlázy zpomaluje celý organizmus a způsobuje únavu, a naopak znatelnou únavou se projevuje i její zvýšená funkce - tělo se totiž snadněji vyčerpává.
  • Poruchy krvetvorby: únava patří mezi hlavní příznaky společně s lehce zvýšenou teplotou a občasnými zimnicemi. To jsou jenom některé signály, kterými lze odhalit to, co následně potvrdí laboratorní vyšetření: poruchy krvetvorby. Do této skupiny patří jak poruchy červené krevní řady, tak i poruchy bílé krevní řady, tj. bílých krvinek.   
  • Nádorové nemoci: nádorové bujení v organizmu, i když na první pohled ještě bez zjevných příznaků, vyčerpává organizmus energetickými nároky. Únava i náhlé hubnutí bez diety nebo ztráty chuti k jídlu jsou tak poměrně častými varovnými znaky možného nádorového procesu v těle.
Mnohé z příčin únavy lze lehce odhalit, pokud na ně pamatujeme a správně se ptáme sami sebe, nebo se necháme vyšetřit, dnes již i bez indikace lékaře, jako samoplátci. V laboratoři lze odhalit nejen vitamínové a minerální deficity, ale i pomocí krevních a biochemických ukazatelů vyloučit probíhající infekci, anemii nebo jiné závažné onemocnění.