Klíšťová encefalitida v České republice

Datum publikace: 24.3.2022
V loňském roce se zastavil trend permanentního růstu výskytu klíšťové encefalitidy v České republice. Z hlediska incidence byl nejhorší rok 2020, kdy lékaři v Česku zaznamenali celkem 854 případů onemocnění. To byl nejen suverénně nejvyšší počet v Evropě, ale nemocní z Česka tvořili téměř čtvrtinu všech případů v Evropské unii. I když loni to bylo „jen“ 573 případů, odborníci varují, že se pořád jedná o velmi vysoký údaj.

Jaké je riziko, že bude zakousnuté klíště přenášet encefalitidu? 

Riziko, že zakousnuté klíště může přenášet klíšťovou encefalitidu, je asi 1:25, promořenost klíšťat v ČR se ale liší v závislosti na lokalitě a v některých ohniscích nákazy procento infikovaných jedinců násobně stoupá. Mezi tyto lokality patří často vlhká a teplá povodí řek s bujnou vegetací.

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění centrálního nervového systému, k nákaze nejčastěji dochází po přisátí infikovaného klíštěte. Průběh onemocnění zpravidla probíhá ve dvou fázích: ta první vykazuje příznaky podobné respiračnímu onemocnění, objevují se bolesti svalů a kloubů, hlavy, teplota nebo nevolnost.

Jak probíhá druhá fáze?

Druhá fáze se většinou ohlásí vysokými horečkami a dochází ke známkám postižení centrálního nervového systému. Pacienti začínají trpět urputnou bolestí hlavy, poruchami paměti nebo ztuhnutím šíjového svalstva. U nejtěžších forem dochází k obrn nervů a selhávání životně důležitých funkcí. Ohroženi jsou především senioři nad 60 let věku a osoby s oslabenou imunitou.

Je očkování spolehlivé? Ano

Spolehlivou specifickou prevencí je očkování. Ochrana se vytvoří u 99% naočkovaných. Očkování není povinné, ale je doporučeno všem lidem v riziku nákazy. Očkovat se mohou dospělí i děti v kterémkoliv období roku. Základní očkování sestává ze tří dávek. První přeočkování je za 3 roky, další přeočkování po 5 letech.

Jaké protilátky se vyšetřují?

Ve spojitosti s klíšťovou encefalitidou se vyšetřují dva druhy protiáltek – IgM a IgG protilátky. Hladina IgG protilátek ukazuje míru imunitní ochrany, kterou získáváme očkováním a stanovuje se v případě, kdy je potřeba zjistit, zda je vakcinace účinná. Taková situace nejčastěji nastává v případě, kdy jsme promeškali stanovený termín pravidelného přeočkování.