Nemoci štítné žlázy - hypertyreóza

Datum publikace: 11.5.2022
Zvýšená činnost štítné žlázy zrychluje všechny funkce organizmu. Dá se přirovnat ke stavu, kdy místo malé lokálky nasadíme na meziměstské spojení rychlík. Tělo se řítí nesmírným tempem, které ho vyčerpává a přetěžuje. Proto je nutné hypertyreózu rychle podchytit a někdy i radikálně operačně řešit.

Jaké jsou druhy hypertyreózy?

Častou příčinou hypertyreózy je autoimunitní onemocnění, kdy samo tělo vytváří protilátky proti regulátorovému hormonu TSH, díky čemu se v těle tvoří nadbytek hormonů štítné žlázy. Tato nemoc se jmenuje Graves-Basedovova nemoc. V organizmu to vypadá jako v odbrzděném řítícím se vlaku: srdce zrychlí frekvenci a výkon, člověk se potí a je mu neustále horko, trávicí soustava reaguje průjmy a zvýšenou peristaltikou, tělo často hubne a redukuje se i svalový objem. Celkově je člověk psychicky neklidný.

Při dlouhotrvajícím onemocnění se mění i obličejové rysy člověka, charakteristické je vyboulení očí, kde v očních jamkách dochází k ukládání kolagenu ve vazivu a oči jsou vytlačovány ven. K tomuto jevu dochází asi u 20% nemocných hypertyreózou. Docela častým příznakem je také jemný třes rukou. Z celkových neurologických příznaků je patrná zvýšená dráždivost nervového sytému, poruchy spánku a poruchy soustředění.

Ke zvýšení funkce štítné žlázy může však dojít i z jiných příčin, než je autoimunitní nemoc, například vlivem porušené regulace z mozkových center, dále vlivem nádorového bujení a to i nezhoubného, protože nadbytek tkáně znamená taky nadbytečnou produkci hormonů T3 a T4 a jejich vliv na jiné orgány. 

Tyreotoxická krize

Někdy nastává vlivem zánětu, vlivem nadbytečného příjmu hormonů formou léků nebo i při nádorovém bujení stav, který má také příčinu v nadměrné funkci štítné žlázy jako hypertyreóza, ale neustálý vliv nadbytku hormonů štítné žlázy  na tkáně (tyreotoxikóza) se vystupňuje až do akutní tyreotoxické krize.

Rozdíl je v rychlosti a dramatičnosti průběhu i v ohrožení pacienta na životě. Tyreotoxická krize se projevuje  silně zvýšenou teplotou nad 40˚C, zrychlenou frekvencí srdce a také vysokým krevním tlakem, kdy může dojít až k selhání srdce. Mozek reaguje neklidem až deliriem, rozvíjí se silný průjem a následná dehydratace. Toto vše může vyústit až do komatózního stavu.
 
Na zvýšení funkce štítné žlázy by Vás měl upozornit sám organizmus svou znatelně vyšší aktivitou až reaktivitou. Pokud máte podezření, i bez lékaře si dokážete v laboratořích jednoduše ověřit formou  vyšetření, že se o tuto poruchu jedná.

Vyšetření štítné žlázy je dostupné v laboratořích i pro samoplátce. Výsledky pak zásadně konzultujte s lékařem, který je nejen umí interpretovat v souvislosti s vaším aktuálním zdravotním stavem, ale i Vás navede v případě potřeby na další vyšetření a léčbu u specialisty.  

 

Objednat se na vyšetření štítné žlázy