Počet lidí s potravinovou intolerancí roste. Týká se každého čtvrtého z nás

Datum publikace: 18.9.2022
Pokud jste nedávno připravovali večeři pro větší počet osob nebo jste pořádali večer s přáteli, možná jste zaregistrovali, že plánování menu je stále obtížnějším úkolem. Vzhledem k tomu, že téměř čtvrtina světové populace v současné době trpí potravinovou intolerancí alespoň na jednu běžnou potravinu, je pravděpodobné, že pokud se zrovna vy nepotýkáte s citlivostí na lepek nebo na měkkýše, alespoň 1 ze 4 vašich přátel ano.
 
Jak uvádějí vědci, zaznamenaný počet lidí trpících intolerancí na některou složku potravy se za posledních deset let zvýšil o pět procent. Jak ale vědci zmíněnou poruchu vůbec definují? V první řadě je třeba odlišit potravinovou intoleranci a alergií na určité potraviny.

Potravinová alergie

Potravinová alergie je způsobena reakcí imunitního systému na konkrétní druh jídla. Obvykle následuje velmi rychle (nejčastěji mezi 20 minutami a dvěma hodinami po konzumaci), jak tělo produkuje specifické protilátky (IgE) na potlačení alergenů těchto potravin, a po zkonzumování daného jídla imunitní systém zareaguje uvolněním histaminu a dalších přirozeně se vyskytujících chemických látek v těle.

Typické potravinové nesnášenlivosti jsou vyvolány především rybami a mořskými plody, dalšími výrazně alergizujícími potravinami jsou mléko, vejce, exotické ovoce, burské a jiné ořechy, sója a také chemické látky používané v průmyslové výrobě potravin.
 
Potravinová alergie se vyskytuje poměrně řídce – je diagnostikovaná u přibližně 4 % populace, zato potravinová intolerance se v populaci vyskytuje častěji. U nás Vám s tímto problémem pomůžeme.

Kdy vzniká potravinová intolerance

Naopak potravinová nesnášenlivost vzniká tehdy, když tělo nemá dostatek enzymů potřebných k trávení jednotlivých složek potravy a s imunitním systémem nemá co do činění. Potravinová intolerance je kódována v DNA jedince. Je častější u pacientů s poruchami trávicího systému, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS) - podle lékařů většina lidí s IBS také trpí potravinovou intoleranci.
 
Typickým příkladem je laktózová intolerance. Laktóza je cukr, který se vyskytuje v mléce a osoby se zmíněnou poruchou nemají dostatek laktázy, tedy enzymu, který štěpí laktózu na menší molekuly, jež tělo může snadno absorbovat v tenkém střevě.
 
Řada lidí se potýká nesnášenlivostí fruktózy, což je cukr přítomný v ovoci, některé zelenině a medu. Nepříjemné symptomy může způsobit i lepek, bílkovina, která se vyskytuje v některých obilovinách, včetně pšenice, ječmene a žita. Nesnášenlivost lepku je také známá jako neceliakální citlivost na lepek.
 
Mezi klasické příznaky potravinové intolerance patří průjem, nadýmání, bolest břicha, migréna, malátnost, bolest kloubů, kožní projevy, ale i rýma. K nástupu symptomů dochází pomaleji než u potravinové alergie, objevují se v průběhu několika hodin po požití potravy a často přetrvávají i několik dní. Proto může být obtížné potravinovou intoleranci rozpoznat případně určit, zda se nejedná o alergii, protože jejich příznaky se překrývají.
 
K odhalení příčin těchto zdravotních patálií pomůže vyšetření DNA z jednoduchého odběru žilní krve, které určí, jaké potraviny vaše tělo odmítá. Můžete si potom upravit jídelníček, ulevit tak zatíženému organismu, a ve výsledku zlepšit svůj zdravotní stav. Nyní v rámci našeho vyšetření potravinových intolerancí.
 

Objednat se na testy potravinové intolerance