Ohřívání jídla v mikrovlnce: jak to vlastně celé je

Datum publikace: 22.1.2023
Je nebezpečné ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě? Ohrožuje to živiny? Přečtěte si, jaká opatření byste měli vzít v úvahu.

Mikrovlnná trouba se nachází ve většině domácností, a to především pro její jednoduché, praktické a rychlé použití. Kromě pozitiv vyvolává ale i řadu důležitých otázek. Je bezpečné v ní ohřívat jídlo? Neztrácí jídlo při ohřevu své živiny? 

Co říkají studie?

V současné době existují studie, které ukazují na výhody i škodlivosti ohřívání potravin v mikrovlnné troubě.
Než se budeme zabývat otázkou ohřívání potravin v mikrovlnné troubě, je důležité zopakovat, že záření, které mikrovlnka vydává je bezpečné a neškodné, protože se jedná o nízkofrekvenční elektromagnetické záření.

A co říká úřad pro kontrolu potravin a léčiv?

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) reguluje výrobu tzv. mikrovlnných trub od roku 1971. Trouby, které splňují normu FDA a jsou používány v souladu s pokyny výrobce, jsou bezpečné pro použití. Potraviny se uvnitř mikrovlnné trouby ohřívají procesem absorpce zmíněného záření, které pohání určitý typ vibrací. Toto záření je neionizující a nepředstavuje tedy žádné riziko pro naše zdraví.

Měli bychom být při ohřívání potravin v mikrovlnné troubě opatrní? To se pokusíme zjistit. Další otázka, kterou si mnoho spotřebitelů klade, se týká skutečnosti, zda potraviny ohřívané v mikrovlnné troubě neztrácejí své nutriční hodnoty. Podle BBC některé výzkumy ukázaly, že živiny ztrácí částečně zelenina. 

V mikrovlnce se ztrácí flavonoidy

Některé potraviny totiž ztrácejí velkou část svých flavonoidů; jedná se o tzv. látky známé svými protizánětlivými vlastnostmi. Kromě toho existují i další způsoby ohřevu, jako je například pára, která rovněž eliminuje živiny z potravin. 

Čím nižší doba, tím lépe

Je zřejmé, že ztráty nejsou tak významné, pokud je doba ohřevu nižší. Je také důležité si uvědomit, že ztráta výživové hodnoty zeleniny závisí na její struktuře a živinách v ní obsažených. Některé studie například ukazují, že dýně, hrášek a pórek při ohřevu ztrácejí fenolovou kyselinu, ale nedochází k tomu u špenátu, paprik, brokolice a ani u zelených fazolek.

Jsou plastové nádoby zapovězené? 

Měly by se potraviny v mikrovlnné troubě ohřívat v plastových nádobách? To je další otázka, která se často objevuje, když se mluví o ohřívání jídel v mikrovlnné troubě. Existují totiž plastové nádoby, kterým se při ohřívání uvolňují chemické látky, jako jsou ftaláty, které mohou být škodlivé pro zdraví. Jejich uvolněním při ohřevu se mohou přimíchat do potravin a my je můžeme pozřít.

Tyto chemické sloučeniny jsou škodlivé zejména pro náš hormonální a metabolický systém. U mladší populace mohou vyvolat např. zvýšení krevního tlaku a inzulínovou rezistenci, což může vést k metabolickým poruchám jako je cukrovka a hypertenze a k problémům s plodností, s astma, poruchami pozornosti a hyperaktivitou.

Buďte opatrní při ohřívání potravin v mikrovlnné troubě

I když je celosvětově ohřívání potravin v mikrovlnné troubě bezpečné, doporučuje se nepřehánět dobu ohřevu jídla, stejně jako upřednostňovat k ohřevu jídla keramické nebo skleněné nádoby. V případě, že se rozhodnete pro ty plastové, snažte se vyhnout těm starším a opotřebovaným, neboť ty mají tendenci uvolňovat více chemických látek. Vyhněte se také těm s vyrytými nápisy "3", "V" nebo "PVC", protože tyto znaky naznačují, že jsou v nich obsaženy ftaláty v plastu.

Další věcí, na kterou byste si měli dát pozor, je nerovnoměrný ohřev jídla, ke kterému občas v mikrovlnné troubě dochází. Doporučujeme jídlo v průběhu ohřevu promíchat, aby se stihlo za kratší dobu prohřát celé.