Speciální péče o pleť v zimě

Datum publikace: 7.2.2023

V zimě bychom se měli o svou pokožku velmi pečlivě starat, abychom se následkem poklesu venkovní teploty vyhnuli suché a šupinaté pleti. Přinášíme několik konkrétních doporučení, jak se o pleť v zimě starat, aby si zachovala zdravý a svěží vzhled. Inspirujte se!

Během léta je péče o pleť samozřejmostí, protože je často vystavena přímému slunečnímu záření, které může být pro zdraví pokožky nebezpečné. Je však důležité připomenout, že musíme pečovat o zdraví pleti i v zimních měsících.

Zatímco horké počasí přináší obavy z toho, aby pokožka nebyla podrážděná nebo abychom se během opalování nespálili, v zimě je třeba věnovat zvláštní pozornost větru a suchému vzduchu. Tyto vnější vlivy jsou častou příčinou dehydratace pokožky a jejího podráždění.

Horká koupel, kterou máme v zimním období tolik v oblibě je věc, kterou bychom si měli dopřát spíše výjimečně. Horká voda stejně jako chladný vítr představuje pro naši pokožku teplotní extrém a narušuje přirozený povrch kůže, což může vést ke svědění nebo ekzému. Pro naši pleť i pokožku celého těla je proto přirozenější voda v pokojové teplotě. 

Pravidelná aplikace hydratačního krému je ideální způsob, jak pokožku v zimním období dobře vyživit. Krém by měl být vždy vhodně zvolený podle toho, zda máte suchý, mastný či smíšený typ pleti. Kůže je životně důležitý orgán, avšak péče o ni je u každého rozdílná a liší se svými vlastnostmi. Ujistěte se tedy, že bude vždy dobře chráněná ve všech ročních obdobích. Ideální je roztírat krém pomocí látkových odličovacích tampónů, které si můžete zakoupit a nebo vyrobit doma například z warmekeeperu.

3 speciální kroky v péči o pleť v zimě

American Academy of Dermatology Association vysvětluje, že studený vzduch venku a teplý vzduch uvnitř mohou v zimním období narušit přirozenou kožní bariéru. To má většinou za následek suchost a svědění pokožky zejména u těch, kteří mají pleť citlivou nebo trpí ekzémem či kožní vyrážkou. 

Péče o pleť je primárně vždy založena na dostatečné hydrataci, jelikož je kůže tvořena více než z poloviny právě vodou. Měli bychom proto v průběhu celého dne průběžně doplňovat dostatek tekutin a dostatečně pít. Nedodržování pitného režimu může vést nejen k suché pokožce, ale i k obtížím spojenými s močovým ústrojím a s ledvinami.

1. Pravidelné používání hydratačního krému

Během chladnějších měsíců je důležité hydratovat tělo nejen po večerní koupeli, ale i ráno. Vyberte si dobrý hydratační krém pro váš typ pleti a nezapomeňte rozlišovat krémy na tělo, obličej a oční krémy. Zaměřte se zejména na citlivé oblasti jako je oční okolí, rty nebo ruce. V zimě však mohou trpět i chodidla, lokty, kolena, krk nebo hrudník. Věnujte proto náležitou péči i těmto oblastem.
Vždy vybírejte jemné krémy, méně parfémované a bohaté na přírodní ceramidy a přísady jako kyselina hyaluronová nebo glycerin.

2. Používání rukavic a šál

Tyto doplňky v chladném počasí neslouží pouze jako módní prvek, ale především jako ochranný štít pro vaši pokožku. Myslet bychom měli na to, že i tento druh oblečení je nutné dostatečně často prát a zároveň bychom měli dbát na kvalitu materiálu, ze kterého jsou rukavice a šály vyrobeny. Jedná se tedy o doplňky, které bychom v chladnějších dnech určitě neměli zapomenout doma.

3. Rozmanitá, bohatá a zdravá strava

Kromě vnější hydratace pokožky bychom v zimě neměli podceňovat ani vnitřní hydrataci organismu a pít nejen dostatečné množství tekutin, ale vhodně doplňovat jídelníček o potraviny bohaté na vodu, minerály a vitamíny. Strava je pro tělo zdrojem energie, mnoha důležitých živin, vitamínů, antioxidantů a také právě vody.

Konzumovat bychom proto kromě jiného měli dostatečné množství ovoce, zeleniny, ořechů a luštěniny. Pro pokožku je mimo jiné velmi důležitý i vitamín D, který napomáhá obnově kožních buněk a omlazuje zralou pleť. Měli bychom tedy pravidelně kontrolovat, zda jej máme dostatek například prostřednictvím laboratorního vyšetření hladiny vitamínu D.

Konzumace ovoce bohatého na vitamín C (mimo jiné jahody a pomeranče) a luštěnin je vhodná díky zdroji vitamínů a minerálů, které neutralizují volné radikály a tím zabraňují rychlému stárnutí pleti. Kaštany, ořechy a mandle jsou naproti tomu bohaté na vitamín E, kolagen a antioxidanty a jsou tak velmi důležité pro zdraví a pružnost naší pokožky. S ořechy je však spjatá i intolerance na histamin, která má velmi širokou škálu projevů a signálů - od bolesti hlavy, přes kožní vyrážku až po trávicí obtíže. Buďte proto obezřetní a pokud trpíte zejména po konzumaci určitých potravin zdravotními obtížemi, vsaďte na laboratorní vyšetření intolerance histaminu.