AeskuLab výrazně zkracuje dodání laboratorních vyšetření v oblasti geneticky podmíněných nemocí

GenetikaDatum publikace: 6.3.2022


Vyšetření geneticky podmíněných nemocí je klíčové pro stanovení diagnózy a zahájení léčby. Rychlost dodání výsledků laboratorních testů je proto velmi důležitá. Laboratoře AeskuLab nyní dodávají výsledky u některých genetických vyšetření za sedm dní, proti předchozím deseti, u dalších se doba z dvaceti dnů snížila na deset. 
Nově jsou z deseti na sedm dnů zkráceny testy na trombotické faktory, Crohnovu nemoc, intolerance (laktózová, histaminová, fruktózová), poruchy imunity - TREC/KREC, Bechtěrevovu nemoc, hemochromatózu, celiakii nebo onkohematologické vyšetření Polycytemia vera.

U komplikovanějších vyšetření, která dříve trvala až 20 dnů se díky novým technologiím podařilo zkrátit dobu odezvy na polovinu. Vyšetření na psoriázu (lupenku), astma, nebo sklerodermii nyní trvají pouze deset dní. „Jde o bezkonkurenčně nejkratší doby genetických vyšetření, které ambulantním lékařům i nemocnicím umožní daleko rychlejší diagnostiku a pacientům možnost dřívějšího nasazení léčby,“ vyzdvihuje Mgr. Jan Ištvánek, Ph.D., odborný garant forenzní a lékařské genetiky společnosti AeskuLab.

Všichni od svých rodičů dědíme i predispozice k onemocněním, jejich včasné odhalení může pomoci tomuto onemocnění dokonce předejít. „Zavádění nejmodernějších technologií nám přináší novou dimenzi analýzy genetické informace a možnost objasnění podstaty i velmi vzácných chorob. Informace získané v lékařské genetice se používají k diagnostice širokého spektra onemocnění ze všech medicínských oborů,“ dále říká doktor Ištvánek.

Všechna uvedená vyšetření jsou v laboratořích AeskuLab k dispozici prostřednictvím žádanky od lékaře, nebo v režimu pro samoplátce.