Testy HPV už téměř rok patří do preventivního schématu. Počet vyšetřených žen násobně vzrostl, vysoce riziková jsou tři procenta

Datum publikace: 20.9.2021
Diagnostika HPV infekce je od nového roku součástí screeningového programu i v České republice a týká se žen, které dosáhnou 35. a 45. věku života. „Předběžné výsledky ukazují, že mezi vyšetřenými ženami je asi 8 % high risk HPV pozitivních, a z toho u třetiny je přítomen vysoce rizikový genotyp HPV 16,“ říká MUDr. Markéta Trnková, ředitelka laboratoří pro oblast patologie společnosti Unilabs a členka Komise pro screening karcinomu děložního hrdla.

Odborníci na základě doporučení WHO připravili zlepšení screeningového schématu o HPV testaci jako o velmi citlivý test, který od ledna letošního roku doplňuje konvenční cytologii a ženy by jej měly podstoupit v 35. a 45. roku svého života.

Co říká MUDr. Trnková?

Podařilo se nám dovyšetřit i ty, které se své pravidelné preventivní prohlídky v daném věku zúčastnily už před zahájením tohoto testování, ale stále byly v příslušné věkové skupině a o vyšetření se aktivně přihlásily. Nárůst vyšetření - objem vzorků je dvakrát až třikrát větší proti minulému roku - svědčí pro to, že ambulantní gynekologové se rychle schématu přizpůsobili a vzorky v indikované skupině žen opravdu odebírají,“ říká MUDr. Markéta Trnková.

HPV test prokazuje přítomnost infekce virem - lidským papilomavirem, který je v téměř všech případech příčinou vzniku nádorových změn na děložním čípku.  A nejen tam, způsobuje i zhoubné nádory v oblasti hlavy a krku, zejména hrtanu.

Předběžné výsledky ukazují, že mezi vyšetřenými ženami je asi 8 % high risk HPV pozitivních, a z toho u třetiny je přítomen vysoce rizikový genotyp HPV 16. Tyto ženy jsou v dané chvíli bez abnormalit v cytologickém vyšetření, jsou však ve výrazně vyšším riziku vzniku přednádorových změn,“ vysvětluje lékařka.

Velmi zjednodušeně lze říci, a to je druhé důležité zjištění, že tři ženy ze sta takto otestovaných jsou v nejrizikovější skupině a můžeme aktivně předejít tomu, aby onemocněly,“ dodává.

Podle odhadů laboratoří Unilabs Pathology, jež ročně vyšetří přes půl milionu žen, bylo ve srovnání s loňským rokem vyšetřeno přibližně 75 % žen, které letos dosahují 35. a 45. let - HPV testace byla provedena asi v 50 % případů. Nepodceňujte prevenci. Objednejte se na laboratorní vyšetření ještě dnes.


Myslím, že doplnění HPV testace do našeho screeningu nastartovalo velice úspěšně. Problém, který nás trápí stále, jsou ženy zejména po 50. roce věku, které se na preventivní prohlídky nedostavují a sebelepší screening u nich nezabrání vzniku karcinomu. A přitom kolem 60 % karcinomů je diagnostikováno právě u pacientek nad 50 let. Určitě bychom se tedy měli zabývat myšlenkou ještě jedné kotestace v těchto věkových skupinách,“ vysvětluje MUDr. Markéta Trnková.

Doplnění HPV testů do screeningového kalendáře by mělo opět zvýšit počet pacientek, kterým hrozí zvýšené riziko onkologického onemocnění a které jsou včas zachyceny při preventivní prohlídce. Podle dat vyhodnocovaných Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) výskyt karcinomu děložního čípku má od roku 2011, tedy od stabilizace celonárodního screeningového programu, trvale klesající trend. Zatímco před deseti lety se v České republice jednalo o 1027 zjištěných případů karcinomu děložního hrdla, v roce 2018 (v zatím poslední kompletně statisticky zpracovaném roce) to bylo 734 případů. I tak ale každý den v tuzemsku onemocní dvě ženy a jedna na tento zhoubný nádor zemře.
 

Objednat se na laboratorní vyšetření