Spousta tuku, ale bez trestu. Konzumace ořechů prodlužuje život, zjistili vědci

Datum publikace: 9.1.2021
Nezbytná a zdravá složka stravy, nebo kalorická bomba? V období Vánoc více než v jiném ročním období vstupují do našeho jídelníčku ořechy: neobejde se bez nich celá řada cukroví a vánoček, suché plody se hodí i do některých salátů. A přestože se nám při pohledu na jejich nutriční hodnoty možná zatmí před očima, zabijákem snů o štíhlé postavě rozhodně nejsou. Naopak!

Většina ořechů se vyznačuje vysokým obsahem tuků, počtem kilokalorií překonají i čokoládu a nebezpečně se blíží hodnotám másla nebo slaniny. V jejich případě se ovšem tuků bát nemusíme, jsou totiž primárně tvořeny omega-6 a omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami, tedy složkami potravy, které si náš organismus sám vyrobit nedokáže, ale potřebuje je.

Po ořechách neztloustnete

Zdravotní přínosy zvýšené konzumace ořechů se věnovala už spousta odborných studií. Podle metaanalýzy, která porovnávala výsledky 33 z nich, jídelníček s vysokým obsahem ořechů významně neovlivňuje přírůstek nebo úbytek hmotnosti. A dokonce je vědecky prokázáno, že lidé, kteří jedí ořechy, žijí déle než ti z nás, kteří se jim spíše vyhýbají. Což lékaři dávají do souvislosti s jejich schopností předcházet řadě chronických onemocnění.

Ořechy jako vhodný zdroj tuku

Obecně jsou ořechy velmi vhodným zdrojem tuku, vlákniny a bílkovin, obsahují řadu vitamínů a minerálů, včetně hořčíku a vitamínu E. Také proto mají blahodárný vliv na náš organismus. Kupříkladu snižují rizikové faktory metabolického syndromu, jako je vysoký krevní tlak nebo hladina cholesterolu, což mimo jiné potvrdila jedna zajímavá studie: Konzumace středomořské stravy v kombinaci s třiceti gramy ořechů denně snížila výskyt metabolického syndromu více než nízkotučné nebo středomořské stravování spojené s užíváním olivového oleje.

Arašídy nejsou ořechy

A které druhy jsou nejzdravější? Pojďme si na ně posvítit trochu zblízka. Vlašské ořechy jsou zásobárnou především omega-3 mastných kyselin, pozitivně ovlivňují srdeční činnost a dokonce i mozek. Mandle a lískové ořechy se zase mohou pochlubit suverénně nejvyšším obsahem vitamínu E. Pravidelná konzumace kešu vám zase pomůže snížit krevní tlak. A arašídy? Ty sice patří mezi luštěniny, ale nutričním obsahem se podobají ořechům. Snižují riziko kardiovaskulárních chorob a optimalizují hladinu cukru v krvi.

Nebezpečná alergie

Ale pozor, bohužel ne všichni benefity ořechů dokáží ocenit. Alergie na tyto suché plody je jednou z nejčastějších potravinových alergií. Během několika minut až hodin se mohou dostavit příznaky jako jsou otoky rtů a jazyka, zvracení, stížené dýchání nebo svědivé kožní projevy. Nejhorší případy mohou končit anafylaktickým šokem.

Nicméně pokud na ořechy nejste alergičtí, zaručeně vám zlepší náladu. Nejenže skvěle chutnají, ale také zvyšují produkcí dopaminu, tedy hormonu štěstí. A dobrá nálada k vánočním svátkům prostě patří.

Ořechy jako zdroj histaminu

S ořechy se nutně váže i častá alergie či intolerance lidí na tento typ pochutin. Existují lidé, jejichž organismus neumí štěpit histamin dostatečně rychle. A jakmile se dostane do těla v nějaké stravě, nastává zánět, který může vést k bolestem hlavy, střevním potížím nebo svědění. Tomu se říká histaminová intolerance.

Mezi další potraviny, které obsahují vysoký histamin jsou rajčata, čokoláda či červené víno. To jsou všechno potraviny, se kterými se můžete setkat nejen o Vánocích. Tak dávejte pozor, ať vás histamin nezaskočí. 
 

Objednat se na vyšetření histaminové intolerance