Intimita bez obav

Datum publikace: 8.9.2022

Ruku na srdce: málokdy se vám nebude chtít tak moc k lékaři, než při podezření, že si z letního flirtu nebo hledání nového partnera odnášíte více, než jen krásné vzpomínky. Tomuto riziku se v dnešní době rychlého seznamování nedá zcela vyhnout. O to důležitější je mít jej na paměti. Riziková onemocnění však umíme zcela diskrétně vyloučit nebo potvrdit i bez návštěvy lékaře. 

Staré známé infekce 

Moderní doba a sociální sítě podporují rychlé seznamování a přiznejme si, také daleko častější střídání intimních partnerů a partnerek. Z tohoto důvodu se nemůžeme riziku sexuálně přenosných nemocí (STD) vyhnout zcela úplně.

Na vzestupu jsou staré známé pohlavně přenosné choroby jako je například kapavka nebo syfilis. Díky intenzivní léčbě a rozvinuté prevenci povolila i bdělost a opatrnost při sexuálním styku s osobami, u kterých neznáme sexuální minulost a mohou být infikovaní HIV viry. Vzhledem k tomu, že ne o každém partnerovi víme vše, zejména o jeho intimním životě, můžeme být v ohrožení i při stabilním a dlouhodobém vztahu. 

Myslet na možnou nákazu od intimních partnerů v našem životě je nezbytné, pokud chceme být ke svému zdraví poctiví. Naštěstí dnes je možné, i bez návštěvy lékaře, vybraná onemocnění otestovat preventivně, i pokud nemáte žádné příznaky a chcete mít pouze jistotu. Testy z krve dnes spolehlivě vyloučí nejen akutní infekci, ale i změří hladinu protilátek, tedy informují o případném prodělání nemoci v minulosti nebo její latentní podobu. 

Nejen sexuálně přenosné choroby

Celou další kapitolou nemocí, které jsou spojené s přenosem přes tělesné tekutiny, jsou virové infekce jater, hepatitida B a hepatitida C. Tato onemocnění sice nepatří do skupiny pohlavně přenosných nemocí, nicméně povaha přenosu infekce je ale velmi podobná: sliny, ejakulát, tělesné tekutiny… zkrátka vše, co souvisí s intimním kontaktem s danou infikovanou osobou.

Obě zmíněná infekční onemocnění mohou probíhat pomalu až bezpříznakově. Inkubační doba se u Hepatitidy B počítá v týdnech, u Hepatitidy C dokonce v rocích. Četné vědecké studie poukazují především na obrovské podcenění této infekce a její až epidemický výskyt v populaci. 

Obě nemoci, zejména Hepatitida C, velmi vážně a nevratně poškozují jaterní metabolismus a jsou prokazatelně spojené i s výskytem rakoviny jater. Za objasnění závažnosti Hepatitidy C a jejího zhoubného účinku byla před pár málo lety udělena dokonce Nobelova cena. Na tyto nemoci je dnes nutné myslet daleko častěji, nejlépe v pravidelných intervalech v rámci prevence. Obě nemoci lze otestovat nejen na přítomnost akutního onemocnění, ale i na hladinu protilátek, ze které lze usoudit i míru ochrany vašeho organismu. 

V rámci preventivních prohlídek na tyto nemoci nemusí myslet ani váš ošetřující lékař, protože tyto testy standardně nejsou součástí screeningových programů. Pokud však přistupujete zodpovědně ke svému zdraví, určitě oceníte možnost získat rychlou odpověď na otázky rizik intimního života z pár kapek krve. Přesně na tento typ informace vám odpoví test na pohlavně přenosné choroby a jeho dvě verze: Varianta BASIC, která vylučuje přítomnost výše popsaných nemocí v akutní nebo chronické formě nebo verze PLUS, která navíc testuje i míru vaší ochrany před možným budoucím rizikem. 

Jak na to 

Jediné, co třeba udělat je, že se objednáte online přes webové stránky cz.unilabs.online, vyberete si čas odběru a odběrové místo, necháte si odebrat zkumavku žilní krve a počkáte si na výsledky. Výsledková listina je poskytována online výhradně k vašim rukám. 

Dle aktuálně platné legislativy je v případě pozitivního výsledku na pohlavně přenosné choroby nutné podat hlášení o záchytu této nemoci na místně příslušnou hygienickou stanici. Před odběrem budete na tuto legislativní povinnost laborantkou předem upozorněni. 

Povinnost nahlásit onemocnění se vás bude týkat pouze tehdy, pokud budete mít pozitivní výsledky STD testu. Zde je kromě toho bezpodmínečně nutné vyhledat lékaře a zahájit léčbu daného onemocnění. 

Pokud žijete dynamickým životním stylem, myslete předem i na skrytá rizika ve formě infekcí přenášených tělesnými tekutinami. Testování na tato rizika si jednoduše přidejte do své preventivní péče. Získáte diskrétní, anonymní a rychlou odpověď na méně příjemné otázky, které se nutně s intimním životem pojí. Minimalizovat totiž můžete pouze to riziko, o kterém víte a se kterým počítáte.

Jsme na 85 odběrových místech téměř po celé ČR

Chcete si udělat test na pohlavně přenosné choroby? Vyberte si libovolný čas, odběrové místo a objednejte se na termín, který vám 100% vyhovuje. 

Testy v Praze

STD testy v Praze provádíme na více než 20 odběrových místech. Jsme po celé Praze. Od Chodova po Stodůlky.

Testy v Brně

Na odběrovém místě Jánská provádíme STD testy v Brně.

Objednat se na test na pohlavně přenosné choroby