Jaké jsou nemoci štítné žlázy - hypotyreóza

Datum publikace: 12.5.2022
Správnou funkci štítné žlázy na sobě nepoznáme. Funguje totiž jako kolečko v soukolí celé hormonální soustavy a zajišťuje hladký chod organizmu. Pokud však z mnoha důvodů štítná žláza přestane správně fungovat, odrazí se to téměř na všech našich tělesných pochodech.

Poruchy funkce štítné žlázy

Nejčastějším vnějším projevem poškozené funkce štítné žlázy je její zbytnění, zvětšení a výskyt cyst. Tyto projevy nemusí nutně souviset se zvýšenou nebo zvýšenou funkcí štítné žlázy, ale jsou již náznakem rozvíjející se poruchy. Samotné zvětšení štítné žlázy, eufunkční struma (vole) obvykle zpočátku nepůsobí potíže, ale s postupným růstem roste tlak na jiné orgány a cévy v krku i dýchací trubici.
Daleko častější je však struma při hypertyreóze, kdy je štítná žláza na pohmat tvrdá, uzlovitá a horká, nebo struma při hypotyreóze, kdy je zase struma těstovitě měkká, chladná na omak a často jsou v ní patrné velké cysty.  

Hypotereóza

Struma zdaleka není jediný projev zhoršené funkce štítné žlázy. Nedostatek hormonů štítné žlázy se projevuje celkovým snížením energetického metabolizmu organizmu. To navenek poznáme na zvýšené ospalosti, únavnosti, zpomalení činností trávicí soustavy. Mnoho lidí trpících nedostatkem hormonů štítné žlázy je zimomřivých, má chladnou a suchou kůži. Kromě lámání a řídnutí vlasů a řídnutí obočí mnozí trpí myxedémem, co je prosáknutí kůže způsobené zvýšeným přestupem tekutiny do mezibuněčného prostoru. Jedním z velmi častých příznaků je taky zácpa. Ženy trpí nepravidelným menstruačním cyklem.
Při podrobnějším vyšetření lékař zjistí zpomalení nervovosvalových reflexů, a mnoho dalších ukazatelů, kterými jsou zpomalení srdeční frekvence, poruchy metabolizmu tuků a zvýšené ukládání žlučových kyselin do kůže, laboratorně lze samozřejmě zjistit a celou řadu dalších orgánových a metabolických poruch, například zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. 

Jaké jsou příčiny hypotyreózy?

Příčiny hypotyreózy jsou různé, často hraje roli prodělaný zánět, operační odstranění její části a často taky autoimunitní onemocnění jiné orgánové soustavy, která se zřídkakdy vyskytují ojediněle a poznamenají i funkci štítné žlázy. Velmi častou příčinou je nedostatek jódu v potravinách, paradoxně fenomén moderní doby. Na vině bývá používání nejodované naturální soli, nedostatečná konzumace mořských ryb, různé jednostranné diety. Štítná žláza pak uvnitř cyst hromadí neaktivní hormon navázaný na bílkovinu. Pokud pak najednou přijmeme větší množství jodu, téměř vždy se potkáme s příznaky hypertyreózy (bušení srdce, nervozita, zrychlené dýchání). Navíc se pak ještě v organizmu sníží již tak nedostatečné množství tyroxinu T4 a tento útlum může trvat až po dobu 10 dnů.  

Jak je to s hypoteryózou a těhotenstvím?

Nesprávná funkce štítné žlázy může být nebezpečná zejména, pokud žena otěhotní. Dostatek jejích hormonů je totiž potřeba i pro správný vývoj nervové soustavy dítěte. Pokud štítná žláza těhotné nedokáže správně pracovat (například kvůli nedostatku jódu), k plodu se od matky nedostane správné množství hormonů, které si miminko v počátcích vývoje ještě nedokáže samo vyrábět, a to může mít za následek například předčasný porod, nízkou porodní váhu dítěte a dokonce i některé vrozené vady a poruchy jako ADHD nebo snížený intelekt.  

Absolvujte náš test štítné žlázy

Nejste si jistí tím, jak funguje vaše štítná žláza? Absolvujte náš test štítné žlázy. Vyberte si na našem e-shopu pro samoplátce z více než 80 odběrových míst a termínu, který vám vyhovuje. Poté se ve smluvený čas dostavte na odběrové místo a odběr z krve máte za chvíli za sebou. 
 

Test štítné žlázy


Snížení funkce štítné žlázy si můžete lehce ověřit i bez návštěvy lékaře, pokud absolvujete odběr krve a požádáte laboratoř o stanovení laboratorních ukazatelů poruch štítné žlázy. Toto rychlé, nenákladné a efektivní vyšetření štítné žlázy navede správným směrem, ale interpretace výsledků a následná léčba patří jednoznačně do rukou lékaře, se kterým se o výsledcích poraďte. 

Nepodceňte prevenci a ověřte si funkci štítné žlázy na cz.unilabs.online.