Cholesterol jako základní ukazatel zdraví našeho organismu. Jaká by měla být jeho hladina? 

Datum publikace: 27.7.2023

V dnešním článku se zaměříme na jednu z nejdiskutovanějších hodnot souvisejících se zdravím - cholesterol. Možná jste již slyšeli o negativním vlivu cholesterolu, ale ve skutečnosti je cholesterol nezbytnou látkou, která se v našem těle vyskytuje. Dozvíte se, jak cholesterol funguje v našem organismu, jak jej rozdělujeme a jaká rizika jsou spojena s vysokou hladinou cholesterolu. V závěru nezapomeneme ani na doporučení pro snížení hladiny cholesterolu a jak často je třeba nechat svou hladinu cholesterolu odborně kontrolovat. 

Cholesterol jako klíčová látka v našem těle 

Cholesterol je látka, která je přítomna téměř v každé buňce našeho těla. Je nezbytný pro tvorbu buněčných membrán, syntézu hormonů (například estrogeny a testosteron) a tvorbu žlučových kyselin, které jsou důležité pro trávení tuků. Cholesterol pomáhá tělu také zpracovávat tuky a je potřebný pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Většinu si organismus dokáže vyrobit sám, ale část přijímáme i jako součást stravy.  

Ke správné hladině cholesterolu přispívá dodržování zásad zdravého stravování a zařazení zdravých tuků do jídelníčku. Je důležité si uvědomit, že cholesterol není jen zlo, jak bývá často prezentován, ale je to důležitá součást našeho metabolismu. 

Rozdělení cholesterolu na LDL a HDL 

Cholesterol je transportován v našem těle dvěma hlavními typy lipoproteinů: LDL (low-density lipoprotein) a HDL (high-density lipoprotein). LDL cholesterol je často označován jako "špatný" cholesterol, protože vysoké hladiny LDL cholesterolu mohou vést k ukládání cholesterolu na stěnách tepen, což zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob. HDL cholesterol je naopak známý jako "dobrý" cholesterol, protože pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol z těla a brání tvorbě tukových plátů na stěnách tepen. 

Rizika a doporučení spojená s vysokým cholesterolovým profilem 

Vysoká hladina cholesterolu, zejména LDL cholesterolu, je spojena s rizikem srdečních chorob. Když se hladina LDL cholesterolu v krvi zvýší, může se cholesterol ukládat na stěnách tepen a vytvářet pláty, což může vést k ateroskleróze či srdečním obtížím. 

Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, existuje několik opatření, která můžete přijmout pro snížení rizika srdečních chorob: 

  1. Stravujte se zdravě: Zahrňte do svého jídelníčku potraviny s nízkým obsahem nasycených tuků, transmastných kyselin a cholesterolu. Zaměřte se naopak na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, libové maso, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny a zdravé tuky z ořechů a semínek. 

  1. Pravidelná fyzická aktivita: Cvičte pravidelně a zvyšujte svou fyzickou kondici. Aerobní cvičení, jako je fitness, chůze, běh, plavání nebo jízda na kole, mohou pomoci snižovat hladinu LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu HDL cholesterolu. 

  1. Udržujte zdravou váhu: Pokud máte nadváhu, můžete se poradit s odborníkem ohledně její redukce. Snižování váhy může pomoci snížit hladinu celkového cholesterolu a LDL cholesterolu. 

  1. Omezte konzumaci alkoholu a přestaňte kouřit: Přebytečná konzumace alkoholu a kouření může zvyšovat hladinu cholesterolu a zhoršovat stav cév. Snažte se omezit konzumaci alkoholu a v případě kouření zvažte jeho úplné omezení. 

    Cholesterol-(1).png

Jak často kontrolovat hladinu cholesterolu? 

Pravidelně kontrolovat hladinu cholesterolu je důležité zejména pokud máte rodinnou anamnézu srdečních chorob nebo jste již měli zvýšenou hladinu cholesterolu v minulosti. Většinou je doporučeno měřit hladinu cholesterolu alespoň jednou za 2 roky u osob starších 20 let. V případě zvýšeného rizika by měla být monitorována hladina cholesterolu dle konkrétního doporučení vašeho lékaře.  

Cholesterol je důležitou součástí našeho těla, ale vysoká hladina LDL cholesterolu může představovat riziko pro naše zdraví. Důkladné a pravidelné měření hladiny cholesterolu je klíčové pro prevenci srdečních chorob. Správná strava, fyzická aktivita, udržování zdravé váhy a snižování rizikových faktorů jako je kouření a nadměrná konzumace alkoholu, jsou základem pro udržení zdravé hladiny cholesterolu. Vsaďte proto na prevenci a kvalitní laboratorní diagnostiku. 

Na Unilabs Online pro vás máme test na metabolismus tuků (lipidový profil)

Na naší digitální platformě můžete absolvovat test na lipidový profil. V rámci tohoto vyšetření vám zjistíme váš metabolismus tuků. Krevním testem zjistíme hodnoty cholesterolu, LDL cholesterolu, HDL cholesterolu a triacylglycerolů. 

Objednat se můžete na jakékoliv z našich více než 80 odběrových míst v termínu, který vám vyhovuje.